Burčák
 Velké Bílovice

9.9. - 13.9. 2023
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Více foto Hynek
Video stavba májky a tance
Interaktivní mapa

V roce 2023 jsme burčákovali dříve než v minulých letech, na Václava byli u Libora ubytování česáči. Ukázalo se, že nový termín má v sobě výhodu, mohli jsme se podívat na TRADIČNÍ KROJOVANÉ HODY ve  Velkých Bílovicích (video z roku 2023).

V sobotu jsem se sešli před jedenáctou hodinou a Libor nás přivítal vínem, jak jinak. Sluníčko nás přivítalo podzimním svitem se skoro letní výhřevností:

 
   
V předchozích ročnících jsme město Břeclav vždy jenom "lízli", v roce 23 jsme se mu věnovali více a zdaleka jsme zde nenavštívili vše, budeme si muset návštěvu zopakovat.

První zastávkou byla židovská synagoga s výstavou Ondřeje Brouska Horizonty (vpravo obraz Pohodlí na oranici). Paní průvodkyně nám zajímavě povídala o židovské historii v Břeclavi.

Dalším cílem byl moderní kostel sv. Václava z roku 1995. I zde jsme měli komentovanou prohlídku nejen hlavní části, ale i v suterénu, kde byly historické fotografie a velký dřevěný Betlém.
 
 

Břeclavský pivovar byl obsazen svatbou, nechtěli nás pozvat, a tak jsme si dali pivo naproti na stadionu. Volným tempem jsme dojeli do kempu Apolo, kde jsme věděli o srazu velorexů:
   
 
V Bílovicích již probíhaly slavnosti, dostali jsme se k stavění májky, ochutnali pivo z malého pivovaru Rychtik.
   


Neděle.
Archeopark Pavlov byl dalším místem, které jsme dosud nepoctili svou návštěvou. Vzali jsme to tam přes Novomlýnské nádrže a Bulhary. Připadalo nám, že je prázdninové léto, slunečníky u Dyje to jen podpořily.
 
 

Po obědě v Dolních Věstonicích jsme se zastavili jen na rozhledně Maják u Zaječí.

Chvátali jsme na krojované slavnosti a bylo se na co koukat. Bylo znát, že Bílovičtí Hody žijí, že je berou za své.
   
   


V pondělí jsme vyjeli za hranice, na Slovensko, do Holíče. Do města jsme vjeli u zámku, který ještě bude potřebovat hodně investic.


Před ním byla zajímavá expozice kovových soch:

Nad městem je větrný mlýn a rozhledna s dobrým výhledem:
   
 

Kousek od nich se nachází nový pravoslavný kostel:
   
   

Pod "dohledem" soch v obci Lužice jsme se vykoupali v rybníku Lužák
   

V Nechorech jsme si ještě zaburčákovali
   
 


Pondělí
.
Okruh Lednicko Valtickým areálem s návštěvou Valtického zámku (konečně) byl naším plánem a ten jsme do posledního puntíku splnili. Návštěva mimo víkend v úterý se ukázala jako šikovná, bylo málo lidí. Neprovázel nás studentík, který by odříkal naučený text, ale starší pán, který měl ve skupině známé a asi i proto byla prohlídka neběžná.
 
Zvláštní poděkování patří Mirce a Pavlovi, kteří byli tak hodní a čekali, až absolvujeme celou celou prohlídku. Stejně trpělivě čekali i předevčírem u archeoparku.
 

Vyzkoušet si to musíme pokaždé.
 
Sv.Hubert bez hubertusu

Valtický zámek.
   

Hraniční zámeček, Pavel, Orli

Lednický park je milou návštěvní povinností


Středa
Osiřelí (bez Mirky a Irinky) jsme si dali severní okruh, který již prochází přes "Moravské Toskánsko"


   

Nejvzdálenějším místem okruhu byl asi Kurdějov s opevněným kostelem sv. Jana Křtitele a zajímavým vinařstvím Gurdau (podívejte se na jejich stránky). Vypadá to tam fakt velice pěkně, ale 15 600,- za noc nebude pro nás.
Posledním znakem vyprávění o Burčáku 2023 nebude tečka, ale ---->  
Spirála nad Kobylí u Vrbic
     
Hody Velké Bílovice

Na hlavní stránku HaHy