Velikonoční cyklovýlet
pod rouškou

11.4.2020
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto IVA


Tak toto tady ještě nebylo! Vzhledem k pandemii covid-19 zažíváme nouzový stav. Nařízenou minimální vzdálenost 2 metry mezi osobami cyklisté hravě dodrží a tak se domlouváme na malo-skupinkové cyklovyjížďce...
Když opouštíš svůj domov, nezapomeň klíče, mobil a - roušku přece. Jo jo, všechno máme. Ještě že při běhu a jízdě na kole je povoleno roušku nemít - tak ta je fakt často na našich bradách. Mrcha mrňavá, koronavirová, jen při zvětšení 20 000-násobném ji můžeš vidět a taková omezení, opatření... Nezbytné startovací foto z kladenského nádraží a s myšlenkou "bylo nás pět" si to mastíme směr Kožova hora.

Sraz s Kralupáky je na kladenském nádraží.


Braškov

Tu podjedeme, prosvištíme Braškovem a Přírodním parkem Povodí Kačáku. Periferně strejchnem Malé Kyšice a už čmucháme v lese po vrchem Vysoká. Na chvíli se chytneme modré a pak už bez značky. Cítíme, že Vysoký vrch je na dosah. Před 2 roky v únoru nás sem dovedla turistka Jarmila se svou grupou a už tehdy jsme si slíbili, že výlet zopakujeme na kolech. Právě teď na prahu letošních Velikonoc uzrála ta příhodná chvíle. Bicykly necháme pod vrchem - Jana dobrovolně sama štěká, tedy hlídá. Ilon, Kája, Jaromír a Iva se drápou do poměrně příkrého zalesněného svahu. Uff a jsme nahoře. Míjíme kamennou mohylu, vybudovanou 19. ledna 1969 jako památku na upálení Jana Palacha. Samotný vršek Vysokého vrchu o výšce 487 metrů n.m. je romanticky přizdoben kamenně rozeklanými skalkami a jako dominantní bonus se k nebi vzpíná dřevěná rozhledna ve tvaru jehlanu.







Velikonoční pomlázka nás nemine.

"Auu, to štípe!" "To je dobře."




Poslední metry jsou docela strmé.




Triangl rozhledny na Vysokém vrchu (487 m n.n.)

Pěkné výhledy jsou na České středohoří.



Tento triangl není žádná puťka - dokonce si zahrál i ve filmu Báječná léta pod psa. Zub času však odvedl své a vyhlídka z rozhledny brzy zanikla. Vybudování rozhledny nové se uskutečnilo v roce 2007 - od té doby za pěkného počasí opět možno z rozhledny obdivovat skvělé výhledy do širokého okolí, včetně hory Říp, Milešovky, hřebenů Krušných hor či Doupovska. Po sestupu ke kolům nás děvčata nemine velikonoční vyšlehání. Inu, ze zvyků a tradic se hned tak nevyvlečeš.
 
Z Vysokého vrchu sjíždíme lesem, posléze po asfaltkách - Bratronice, Lhota, Žilina, Tuchlovice. V nouzově protivirovém opatření, kdy jsou zavřeny všechny hotely, penziony, restaurace a hospody všech kategorií, do dálky optimisticky září výdejové okénko lhotského penzionu. Jako magnet přitahuje, nelze nezastavit. Obsadíme jeden široký venkovní stůl s lavicemi po obou stranách a s radostí konsumujem svá pivka, kofoly, čočkovou a hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Prostě parádní gastropauzička a venkovní výletová idylka...


Za Tuchlovicemi se chvilku proplétáme mezi fotovoltaickými elektrárnami a záhy se napojíme na cyklotrasu, která vede po bývalé důlní vlečce. U Kamenných Žehrovic se stačí navázat na oblíbený cyklo-okruh kolem Kladna, opustit ho na Ferdinandce před Cvrčovicemi a hned máme ten správný směr. Cestou nás pozorují na obzoru se tyčící štíhlé a vysoké komíny, v horní části s bílo červenými proužky - jak vystřiženo z obrázků Kamila Lhotáka.

Osada Ferdinandka byla v 19. století známa svým kamenouhelným dolem Ferdinand, pojmenovaným po císaři pánu Ferdinandu I. Dobrotivém. V podstatě projíždíme oblastí, kde se to v minulosti uhelnými doly jen hemžilo. Za Třebusicemi nás vedoucí výpravy Karel nasměruje do polí. A tak ukrajujeme poslední dnešní kilometry po nečekaně malebné polňačce.

Po půvabných polňačkách ...



A za Blevicemi opět mezi poli s již místy kvetoucí řepkou olejkou a se skvělými výhledy na České středohoří až do Minic. To už jsme na územním katastru města Kralupy. Úspěšnou velikonoční Bílou sobotu zakončíme u Táchů na zahradě. A také zapijeme - na zásobu lahváčů pivního moku krušovického Kája vždycky pamatuje. A tak si v duchu pomyslíme: "Bože, jakápak nouze? Na světe je přece tak krásně...".

Když doba koronaviru, tak čínský kloubouček.


Rooozvíjej se poupátkooó ...anebo Hahy, HaHy, HAHY !!!
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy