MB-DOS Jizera
k soutoku Jizera - Labe s fotoaparátem

24.4.2020
 
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
 
Foto Hynek
Interaktivní mapa

Velké ODPRDOS (OD PRamene DO Soutoku) v roce 2020 není možné, a tak jsem se rozhodl věnovat poslední den loňské dovolené k Jizerské jízdě s fotoaparátem a podělit se s vámi o své dojmy a zeptat se na vaše názory. Jel jsem sám, a tak jsem zdržoval svým focením jen sám sebe.
Pojeďte se podívat mým okem. Ukážu vám s čím jsem bojoval a co se povedlo. Pokud by snad mělo být povídání něčím přínosné, tak pravidlem, že někdy stačí udělat jen pár kroků vedle a fotka se podstatně vylepší.

 

1. Tohle místo na kraji MB mám odzkoušené. Kdyby byly mraky, bylo by to lepší, ale to bych nikam nedojel. Musím to zkoušet. A snažil jsem se to vybrat optimálně, ale stejně se pravý horní rok mostní konstrukce do fotky vecpal.


2. Další dvojice snímků měla charakterizovat jaro u řeky. Na prvním je více vidět ten větší vodní tok, na tom druhém je více jaro, ale je tam zase málo řeky. Osobně se mí líbí více druhá.




3.Pokus o romantickou zrcadlící se řeku. Ale detail by možná byl účinnější.


4. U další trojice obrázků "květná cesta" si rád poslechnu váš názor. Jsou ze stejného místa. Jen malinko jsem šel vlevo/vpravo. Můj favorit je trojka (důležitý mi na té třetí připadá markant, místo, kde se okno v obraze chytí, ta pampeliška).






5. Tady, se zářícím stromem u řeky, jsem správnou pozici nenašel. Na první fotce je moc rušících klacků, na druhé, o 2 metry vedle, je už špatné světlo, lístky zeleně nesvítí.




6. Na tomto místě jsem se ohnul a vytočil displej . Nemusel jsem lehat na cestu. Bez té pampelišky by to nebylo ono.


7. Chlapecký pohled na svět. Proč? Fotka vznikla tak, že při močení jsem zvedl hlavu a viděl stromy, jak se na mne dívají.
Z nižšího bobkového dívčího pohledu je také jiný pohled na svět. Zkuste to někdy!


8. Je lepší detailní pohled mostní mech nebo celkový na most? Mech se mi líbí více. Ale celkovou konstrukci šlo vyfotit lépe (výzva pro Janu H., ta zde bydlí)





9a. Dvojí mostní pohled. První sevřený železnou konstrukcí, druhý s vodním zrcadlem o pár metrů dále.




9b. Možná je ještě zajímavější oříznutá fotka s "šípy ve vodě":


10. Na první z následujících fotek jsem ostřil a měřil expozici na vzdálenější vodu, na druhé na větvičku. Tady na webu se mi zdá lepší první, při pohledu na celou obrazovku se mi jeví lepší druhý snímek.




11, Benátky nad Jizerou, horní náměstí. Na prvním jsou lepší planety, na druhém vodotrysk. Malinko zajímavější se mi zdá první fotka. Vodotrysk jsem obešel 2x.




12. Já vím, že je to kýč, ale viděl jsem mnoho horších.


13. Tady je je rozdíl stanoviště nejvíce vidět. Druhý je cca 10 metrů jinde a pohled mi přijde mnohem "magičtější".




14. Jsem na soutoku. Tady je chyba s modrým pytlem jasná.




15 Jedinečnou značku jsem nemohl vynechat. A fotím tedy jenom tu okolí by bylo nadbytečné a rušící.


16. Nájezd na most se nepovedl. Chtěl jsem vyfotit točivou stezku a lana. Měl jsem ale vzít jedno nebo druhé, nedávat to dohromady.


17. Také vidíte hlavu ptáka?


18. Proč tu je tolik značících tyčí nevím. Nejvíce se mi líbí foto druhé, tam jsou vidět nejvíce. Neruší les ani cesta.






19. Jsme na konci. Do Benátek a k této poštovní schránce se musím vrátit. Na první není jasné, že se jedná o schránku, druhá je nepřehledná.


   
Budu rád, když mi napíšete své postřehy a dojmy a kritiku.

Koho by zajímalo velké  toaletní panoráma, ať si klikne ZDE.
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy