ODPRFOS
Bečva

30.4. - 4.5. 2019
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva, Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek
Foto Iva
Interaktivní mapa 1.5.
2.5., 3.5. a 4.5.

Pozvánka ke 13. ročníku tradiční říční cykloakce, kde hlavní roli letos hraje Bečva, konečně připlula po e-mailu. Připlula od Vorlů, kteří se ujali organizace a vedení. Připlula s podrobným itinerářem, kudy se pojede, kde se bude spát, popřípadě kde je šance něco dobrého sezobnout. Pouze označení celé akce je drobátko jiné, poněkud zavádějící. Místo OD-PR-DOS účastníci slabikují OD-PR-FOS. Je to omyl, je to záměr? Na počítačové klávenici písmena "D" a "F" těsně sousedí... Šikovný Hynek z nechtěného udělá přednost a rázem je na světě ojedinělá soutěž: "Co si pod označením ODPRFOS představuješ?" Nejoriginálnější interpretace hodlá Hynek bohatě bodově ohodnotit. A tak se s menším či větším úspěchem snažíme. Objevuje se třeba pesimistické "Od Pramene Fiasko Soutok" či uspěchané "Od Pramene Fofrem Soutok". Body po zásluze sbírá J1 a PPé. ODPRFOS vidí Jana takto : "Okolo Dolin Potoků Radí Filík Olík Svorně." J1 sama přiznává trochu té malinké vypočítavosti (Filík a Olík coby vnoučata Vorlů jistě citově zapůsobí), ale účel světí prostředky a navýšení bodů celkově pomáhá Janičce k senzačnímu celkovému umístění. A jak je na tom PPé? : "Od Pana Roznemohlého Fialy Opuštěné Siroty... " - tak tohle je téměř geniální vysvětlení letošní podivné zkratky ODPRFOS. Neboť původně nás měl podél Bečvy vést Kalimero, občanským příjmením Fiala. Pan Fiala (mezi námi Honza Kalimero) organizaci Bečvy celou mapově připravil, ale pro zdravotní indispozici předal velení Hynkovi a Haně. Ti se nelehkého úkolu zhostili na výbornou, Hynek doupravil trasy dle ubytování, které zajistila Hana (i z pomoci sokolů od MiMi).

Vše je tedy do puntíku připraveno, stačí se dostavit na sraz. Ten je nedaleko Valmezu k kempu Bystřička. S přespáním v chatkách, spacích pytlů netřeba. Vlakové spojení z Prahy i ze Sudet je slušné, větší polovina z nás ;-) si s předstihem zajistí místenku pro svá kola i své zadky. Zbytek se nablíží auty. Z Prahy vyjíždí Vaškovo autíčko a bere Míšu a Ivu. I s bicykly se krásně trio cyklistů do auta poskládá. To bude pohodička, to si krásně schrupnu, těší se Iva. Ani nestačí zaklapnou víčka, když nevzrušeně, s klidem Angličana Vašek hodí do éteru: "Něco se mi nezdá, jak to bude možné, zastavím a mrknu na motor." I stalo se. " No jo, je to tak. Hlava je v háji. Nebylo by rozumné v jízdě pokračovat." Tak motor má taky hlavu... jako my lidi... S úžasem se probere Iva. Když taková hlava bolí, je nemocná, prostě nefunguje, je to nejenom v háji, ale i v pr....

Míšu však hned tak něco nerozhodí. S chytrým telefonem a po konsultaci s přednostou pidi železniční stanice v Hvězdonicích, kam sjedeme z dálnice a kde necháme maroda auto, kuje ďábelský plán. Plán s velkým "P", jak se co nejrychleji ještě dnes o frekventovaném pátečním odpoledni dostat na Moravu, pár kiláků za Valašské Meziříčí, kde krotké lišky dávají dobrou noc a vypelichaní vlci vyjí na měsíc... Jak se svižně a bez zbytečných ztrát přemístit do kempu Ranč katastrálně patřící k obci Bystřička. Honem vyndat z auta kola, cyklistické brašny, baťohy a z Hvězdonic se s nezbytnou výbavou vrátit místní lokálkou do Prahy. Zde na Hlavním nádraží mít štěstí a zakoupit povinné místenky pro kola i sebe. Uff, zadařilo se. Projet vlakem pořádným kusem Čech a částí Moravy s pouhými dvěma přestupy je už hračka. Jen nezapomenout vystoupit v cílové Bystřičce! Zbylých temně tmoucích 5-6 km do kempu Ranč trio Pražáků dorazí v setrvačnosti, aniž ví přesně jak. Do půlnoci mnoho času nechybí, ale všici kamarádi z HAHY trpělivě čekají a srdečně opozdilé vítají. ODPRDOS/ODPRFOS může zahájeno býti...
 
Prvního máje jest modře. A my všichni, chlapci i děvčata víme, na co se můžeme těšit. Vybrat ten správně rozkvetlý stroj, s pěkným okolím  a dostatečně velkým líbacím místem. Povedlo se:

Vybral jsem foto s rozkvetlými děvčaty, chlapci by tu přehlídku krásy trochu rušili.
   

Dnešní etapa je etapou soutoků a po pár km ve Valašském navštěvujeme ten první, soutok Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Je dobře přístupný a tak na něj radostně přistupujeme:

Ve žlutém Háňa, kterou jsem do HaHy přijali. Moc si to přála, a jelikož velice dobře prošla ve zkoušce jmen nejen HaHy, ale i vnoučat HaHy, tak jsme ji vzali. Zaslouží si to. A to ještě netušila, že za dva dny projde zkouškou odolnosti a orientace, kterou též prošla.

Pak se terén trošku rozbahnil a rozhoupal.


Kalimerovu trasu mimo hlavní tah jsme zbaběle opustili, dokonce se díky zmatečnému chování vedoucího výpravy (mne) rozdělili, ale nakonec jsme se šťastně v Bystřici pod Hostýnem sešli. Radostně sešli:


Pokračovali jsme pěknou krajinou, kterou kazilo útočící jmelí:


Podařilo se nám dojet na druhý plánovaný soutok, Bečvy s Moravou (ta snad bude řekou 2020):
   
V popředí naši skupinu na soutoku okrašluje Františkovo kolo. To tam bylo také.


Trochou se mračí a taká dáme v Troubkách jen rychlé pivo a frčíme do Přerova, kde máme na zimním stadionu díky sokolským kamarádům MiMi nejlepší a nejlacinější ubytování naší cesty kolem Bečev.
 
 
2.5. máme tedy soutoky "odškrtnuty", můžeme k pramenům.
V Přerově se podívám na historické náměstí:
   

Trasa je podél toku rovinatá:


a tak je pro radost naplánovaná krátká, ale strmá odbočka na hrad Helfštýn, kde ve svém mládí často pobýval  Karel T.


Nyní zde působí kováři
   
 

Oběd si dáváme v Hranicích. Dobrou hospodu našel Vašek, vybral si na poskytnutí informací ten správný místní "Jazyk."


Ještě si trochu zahrajeme na zámecké hosty v Teplicích nad Bečvou:
   

Poprvé v rámci ODPRDOS jsme dojeli opakovaně na týž soutok (Bečva/Bečva), který jsme si vychutnali separátně:


i hromadně.


Prohlédli jsme si Valašské Meziříčí, na obrázku zámek



Třetího května mělo pršet. Bohužel to vyšlo. A tak jsme se v kempu Bystřička řádně zapláštěnkovali
   


Někteří (Pavel) použili hodně specifické vrstvení:


Déšť zpočátku působící silně zjemnil a tak jsme se mohli i kochat mlžnou krajinou lesů.


V Rožnové pod Radhoštěm jsme se díky Janě podívali do pivovaru:


A bez deště jeli dále.


Pak nás různé zájmy déšť a rychlost bohužel rozdělily. Naši partu v době největšího deště naštěstí vzal do pro veřejnost zavřeného objektu chata Celnica v Třeštíku majitel. Zpočátku působil odměřeně, ale protože je také cyklista, dostali jsme kromě zpočátku slibovaného čaje i kávu, pivo a dokonce polévku. A popovídal s námi a poradil kudy jet, třeba zkratku po turistické modré do Karolinky. Děkujeme.


A najednou je po dešti. Rozhodujeme se navštívit alespoň pramen Rožnovské Bečvy, což není tak jednoduché. Jsou zde i zbytky sněhu, padlé stromy i sloupky s řetězy.


K pramenu Rožnovské Bečvy ale doklesáme.


A pak ještě Míša vyprovokuje Ha+Hy, vracíme se na Třeštík, chvilku tlačíme terénem a pak již po hřebeni přes Soukenickou pózujeme u pramene Vsetínské Bečvy.


Než se dostaneme na asfaltovou cyklostezku, tak si ve vlhkém terénu musíme dávat pozor.


A pak již HURÁ DOLŮ, DOLŮ, DOLŮ...


Po velice dobré večeři ("Dáte si masíčko?" ptala se paní vedoucí v penzionu Sklář, vzpomínáte?) pak pod poháry zapijeme dnešní mokrý den. Povídat si je o čem, skoro každý jel trochu jinak.

 
   

Noc ze 3. na 4. máje strávila naše kola noc ve stejném domě jako my, v sokolské tělocvičně v Karolince.



Odvážně a lehce vyzývavě oděná provozovatelka hotelu nás vyfotografovala před startem do poslední etapy.


Linka Vsetínksé cyklostezky kličkovala podél Bečvy zelenožlutými loukami a navlékala s námi jednotlivé obce nahá: Hrozenkov, Halenkov, Huslenky, Hovězí...


Ve Vsetíně jsme od řeky vystoupali k zámku, trochu město projeli.
   
     
Na oběd ve Valašském Meziříčí jsme dojeli na čas. Vyhlásili jsme vítěze soutěže, letos jsme nejvíce koukali po erbech obcí. Pořadí prvních pěti: Jana H., Míša Ch., Hanka H., Eva Z., Alena 8. Pak jsme si začali brousit zuby. Na co? No na ODPRDOS DVACETDVACET.    
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy