Babí hop

2.2.2019
Autor textu Foto Video
Iva
Korektura Hana
Foto Hynek, Iva
Naše Jablonecko
Babí hop 2019
Nástup HaHy vodstva
Břišní tance - Tasmína

Proud řeky tě odnese, budeš koukat kam!
S přáteli svými setkáš se, zas nemusíš být sám.
Hopsat, kroutit, tancovat, každý jak to umí.
Smát se budem, veselit, podlaha ať duní.
A Vltava s Labem splyne, přec tak to má být.
Nakonec silný proud se sálem vine.
Ach, jen nepotopit se, dál tančit a snít...
V hebkou postel doplujem až nad ránem.
S úsměvem na rtech, přikryti modře říčním snem.
 

Jo jo, sudetská sekce HAHY spolku nás opět pozvala na maškarní rej. Jako každoročně první únorovou sobotu na Babí hop. Poměrně dlouho jsme nevěděli, za co se Jabloneckým na karnevalu představíme. Za co vlastně půjdeme. Nakonec zvítězili "řeky". Ano, budeme vodním živlem, vodním živlem převážně řek českých. Pravda, vloudily se dvě řeky cizácké (Irtyš a Lena) a jeden dokonce zaoceánský vodopád (Niagára). Jelikož tyto vody korespondovaly se jmény či letitou přezdívkou dotyčných, snesly je řeky české po svém boku.
Přípravy tradičně úchvatné, velkolepé, gradující a napínavé. Skoro lepší než samotná akce. Už jen to vymýšlení kostýmů, rekvizit, společného vystoupení krátkého, ale výstižného...
 
Hynek: "Kamarádi, když jdeme za řeky, mohli bychom na začátku nastoupit se Smetanovou Mou vlastí, Vltavou. Něco jsem vymyslel, nacvičit to můžeme u Vodičky a pak třeba na náměstí :-) Pokyny vypadají složitě, ale není to tak těžké. Voda si může plynout i neorganizovaně a zahnout do slepého ramene. Navíc to bude balet/tanec s nápovědou (PRAMEN, SOUTOK, VÍR, ZÁVLAHA, SPLYNUTÍ), pověřenec bude zvedat papírové cedule, aspoň bude obecenstvo vědět, co ukazujeme. Bude to legrace a lid v sále po suchém roku 2018 vodní toky v novém roce rádo přijme."
Rudy: "Teda Hynku, to je úžasné, co jsi vymyslel! Věřím, že to dáme po tréninku i po pár deci vínka... Pokusím se připravit."
Iva: "Zamlouvám si fleka hned za Rudy a pokusím se "opisovat"".
Líba: "Dost dobrý! Určitě to bude zábavné (a ne jenom pro nás), když budeme v leže nacvičovat na náměstí !"
Lenka: "Nacvičovat u Vodičky je dost vtipné. A co moje zahraniční delegace? Připluje až po Vltavě a dočasně (cca 20 let) všechny ty středoevropské potůčky zaplaví? Chystám velké mávátko. Ale my líní vyrábět teprve začneme. Vaše Lena."
Hynek: "Těší mě vaše nadšené reakce. Mávátko mít nemusíte, jde o dojem vytvoření vlnek. Mávání na lidi bude radostné "ahoj lidé, ahoj země, jdu vás zvlažit". Na náměstí si budou lehat jen tvrďáci jako Libuška. Jen se mi nelíbí agresivní reakce zahraniční řeky, raději ji preventivně zalijeme již u Niagáry."
 
Tvorba kostýmů odhalila silnou kreativitu spolku. Někteří šijí z modrých prostěradel (Vltava, Labe, Lučina) či upravují nejrůznější trika (Úpa, Libušský potok, Řásnice), která různě přizdobí, dokreslí, popíší. Jiní nešetří modrozelenými stuhami různých šířek a délek, přišitými na více i méně nápaditá místa (Jizera, Ohře, Radbůza). Někde dominuje pomalovaný obličej (Orlice, Lužnice) či končetina (Berounka) a někdo vsadí na třpytivé korálky, šupinky, flitry, nitky v odlesku azurového modra (Metuje, Smědá). Střela se obtočí kusem záclony, jako že peřeje... Sázava je navíc vybavena baťůžkem a maketou kytary - trampové inklinovali silně právě k této řece. Jako křehká modrá říční víla se vznáší naše Blanka a náš HS potvrzuje, že když se zavlaží, vůbec nemusí být sucho. Kytka vedle kytky na rozkvetlé louce jest. A jako správné vodstvo máme taky svou námořní říční stráž (potápěč Vlastík+Edita).
Nakonec všechno dopadlo na výbornou. Irinka zajistila pro všechny lístky v jabloneckém Eurocentru u dvou dlouhých stolů strategicky nejlépe v tanečním sále umístěných. Na upozornění Irinky, že "voda je nevypočitatelným živlem", jsme si své vodní toky hlídali, aby se nám "neroz(u)tekly a nezaplavily milované město pod jabloní". Dolaďovačka ve svatebním salónu u Vodičky alias u Niagáry byla (jedna rozbitá vinná sklenka + jedna ztracená a záhy opět nalezená říční mušle) a na tanečním parketu jsme se vyřádili opravdu do sytosti. Libušský potok se vyrovnal a někdy i předčil dravé řeky při 3. stupni povodňové aktivity (Řásnice jen koukala). Sladké spaní přespolních zajištěno u Zlaty, Efky, Irinky a Mirky. Tož přespolní velmi děkují a všichni bez rozdílu se těší na nějakou tu taškařici příští. Nejlépe taškařici maškarní. Zbývá teď jen vymyslet, za co půjdeme. Celý rok na to máme...
 
   
   
   
   
   
   
   
   
     
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy