Závěr sezóny 2018

5.-7.10. 2018
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana Hynek
Foto Iva jeda, dvě, tři
Jašesta
 
Kruciš, už máme závěr HAHY sezóny? Není to nějak moc brzy? Asi ne, když říjen se vecpal do kalendáře. Tak po dvou letech opět v Roudném. V rekreačním domě U Peštů. Ještě, že tu mají dvě kuchyně, ta dolní je docela prostorná a hlavně studená. To děsivé množství jídla se aspoň nezkazí. Ostatně velké lednice to jistí. V sobotním večerním programu figuruje mimo jiné "švédský stůl", proto asi blbnou s jídlem i kluci.
   
Pátek večer, kvapem se setmělo, téměř všici se už slétli. Sudeťačky ve svých sytě výrazných růžových trikách, dokonce i Hynkovi ho koupily. A on se tváří se, že je potěšen. Možná fakt je, i když ta barva pro chlapa... Asi se nakupovalo pro Hynču, jednu z nás.* A my Pražky, že musíme mít něco podobného. Tak se tu teď soukám do trika barvy lososové a přemýšlím, že po zbytek večera nebude z lososa úniku a že ze mne bude zbytečně moc vidět.
Hele, začíná se promítat na velké plátno - tak takhle se měli Vorli začátkem léta na Podkarpatské Rusi, takhle se na kole vraceli přes Slovensko a Moravu až domů do Bolky. Zážitků mnógo, výjezd k bratrům Slovanům se zřejmě povedl.
*Hynek: To růžové triko jsem si koupil sám, abych překvapil nejenom Suděťačky, ale i všechny ostatní dívky z jihu a širého okolí.
 
Teď ale musím na krátkou konspirační schůzku skupiny LÍH (LK-Íva-HS), Lenka na mě už mává.
"Máme všechny ty tři knihy? Jo, jo jsou tady - Trestní zákon/ trestní řád, Kniha o zdraví, teda pěkně tlustá a těžká. A do třetice beletrie Dveře od Magdy Szabo. Z té se bude vybírat asi nejlíp. Musíme to stihnout ještě dneska než půjdeme spát."
   

"Vážení, postup je následující: Každý účastník HAHY setkání se ostrým nožem zaboří do zde přítomných knih, celkem 5x, a vybere z příslušné stránky slovo/obrázek. Pomocí těchto pak složí báseň pro Mirku, letošní narozeninovou jubilantku. Je to všem jasný? Až do sobotního večera má každý na poetickou tvorbu času... správně, jako husa klasu."
Hmm, drobet uhozený, ale možná bude nakonec i sranda.

"Ježiš, Míšo, kam jsi se tím nožem trefila? Ve zdravovědě do kapitoly "mužské choroby" s pečlivě vykreslenými obrázky... :-) No to jsem zvědavá, jak se s tou básní pro Mirku popasuješ."
"Tak se hezky na sobotní zítřek vyspěte, hned po snídani Hana povede malé školení - jak správně zacházet s mapou v chytrém telefonu. Dobrou noc!"

 
 
     
Vyškoleni nevyškoleni, ocas sobotního peletonu o cca osmi cyklistech přesto kufruje. Přiznej se, kdos z hlavního peletonu jel jako poslední, měl na důležité křižovatce čekat a nečekal! Klasika, která se bude stejně čas od času opakovat. Baboletní počasí nám ovšem přeje mírou vrchovatou a nějaký ten kiláček v kufru navíc nás nerozhodí. S prosluněnou duší se prostě jezdí náramně. Branžež, Komárenský rybník, tak tady má Vaškova rodina chatu. Půvabná obec Mužský a vyvrcholení na vrchu Mužský - k těm 463 výškovým metrům se to ale dá vyfunět... Cvak, cvak, ještě kolektivní foto, cvak.
Dole pod skalami Vorli zajistili oběd, ať to nepřejedete. Králíček se špenátem a bramborovým knedlíkem nevypadá vůbec zle. Ona ta roštěná z rýží taky ne...    

Březina

Pyrám Turnov

Pivovar Malý Rohozec

Pivovar Malý Rohozec - tož stavíme na jedno orosené, ne? Však návrat do nedalekého Roudného stíháme za světla.


Ten švédský stůl naozaj vyzerá úžasně! Musíme si ho vyfotit ze všech stran - kdyby nám někdy bylo krušno, již pouhý pohled na ty laskominky navodí dobrou náladu, zda-li i pocit sytosti, toť sporné. Je libo Buhi, Prapepi, FRK (= francouzský koláč), Hajlácké vrtochy, Razabrku či veselou rolku Želví oko? Název Hřbitovní směs zavání poněkud morbiditou, ale jinak pokrm voní a vypadá lákavě. Jakpak asi chutnají Lovošské cyklorukávky nebo Tajemství vítězného bojovníka Vietcongu ze Severního Vietnamu? ESES s podtitulem "slané spirálky" asi fakt nebudou na sladko a Zlatomrk, ten důvěrně znám. V HAHY spolku prostě nezhubneš a nezhubneš, i kdyby ses sám rozkrájel a uložil mezi vystavené pochutiny.


Helemese, kdopak se to na nás přijel podívat? To Jardovi Jelínkovi se zastesklo po naší společnosti a náš seriozní spolek získal milého hosta. Konečně také dorazili i MaVr, to budeme skoro téměř komplet. A gala večer k závěru HAHY sezóny 2018 zahájen může býti. Když gala večer, tak i my se hodíme do gala. Vážené dámy, vážení pánové, zaujměte svá místa, velká show začíná!

Ano, ano, pravda je to odvěká, že šaty dělaj člověka. Okloboukovaná Hana by ani v Anglii na dostizích neudělala ostudu a HS předčí i prvorepublikového elegána. Prostě dámou a pánem se to tady jen hemží! I tentokrát nás Hynek skvěle inspiroval slavnou scénou společenské konverzace při večeři z neméně slavného filmu Světáci. Skvělé konverzační momenty ze Světáků právě běží na promítacím plátně. Bože, jsme jim docela podobní, taky někdy vedem řeči...
   

Usaďte se a ztište, prosím, Pěvecký sbor Chorvatských panen přichází! Chorvatské panny nesmí chybět, to je jasné. I když umělecký šéf a dirigent HS v jedné osobě moc nového se svými svěřenkyněmi nacvičit nestihl, zábavné vystoupení to je. Zasloužený potlesk. Á, pan dirigent dostává od Chorvatských panen dáreček.. Nutno podotknout od panen sudetské sekce. Malý nerez hrneček na frťánky se šňůrkou mu dávají na krk.
 

"Co že máme napsat na ten lísteček, Álo? Přezdívku v takovém tom indiánském stylu, která je pro nás typická, která nás pokud možno přesně vystihuje? Dobrá, lístky v košíku promícháme, budeme je po jednom tahat a určovat, komu cedulka s přezdívkou tak asi pasuje. Třeba... Ten, co jezdí v bílé helmě. Kdo by to tak asi mohl být? Nevíš čirou náhodou, Kalimero?"

Co pak si pro nás připravil klubový fejetonista Pavlík... Že by takový zvláštní futuristický fejetonek... Copaté Janičce to bílém sluší a závěrečné mihnutí velkého bíleho Jašesty... Cha chá. Koukám a slyším, že nejsem sama, kdo propukl v bujarý smích. Dobrá volba aktérů, Pavle. Zaujalo a líbilo se.


 
 
"Tak co bude s tou chvilkou poezie, s těmi básničkami pro Mirku, každý na to měl celý den. Jo tak máte přece jenom něco... "
Vida vida, to se urodilo básníků v HAHY spolku! Mnohdy nebylo zcela jednoduché začlenit do básně pět náhodně vybraných slov z Trestního řádu, Zdravovědy či maďarské beletrie.
Za všechny básníky snad ukázka, jež vytryskla z hloubi duše sic Suché, ale rozhodně citlivé:
A Mirka pachatele znala.
Pustila sondu do nitra svého,
aby ho vypátrala.
Byl to chlap, těžká váha.
Čapla ho, i když byla nahá.
Případ to byl trochu zmatečný.
Ale výsledek - byl výtečný!"

Copak máme v programu dále... Á opět něco v režii LíHu - pantomimicky znázornit buď přísloví nebo písničku, co si kdo vylosoval a co komu víc sedne.
Tma jako v prdeli, Už troubějí na horách jeleni, Ranní ptáče dál doskáče, Šla Nanynka do zelí a další a další... Nejenom básníků, i nadějných herců co máme!

Jak asi Hynek naloží s těmi našimi "úchylkami", které jsme mu poslední měsíc na jeho výsostné přání posílali? Hle, už jsou úchylky promítány na velkoplošné plátno. Bez udání vlastníka. Toho my máme vystopovat, uhádnout. Vyhrává ten, kdo odhalí nejvíce úchyláků. Jejda, těch ale v HAHY spolku je! Za všechny úchylka, ráda se tvářící jako intimní:
Po vysprchování skoro vždycky myslím na Vráťu.
"No na mě nekoukejte, mně tato úchylka nepatří, já to nejsem", ohrazuje se Marcelka.
Nakonec se bude muset "úchylák" přiznat sám, ne? To je teda překvapení - je to Hynek!
"Abych to uvedl na pravou míru - po sprchování doma jsem stíral kapičky vody na skleněných dveří sprchového koutu stěrkou, nakapu přitom na dlaždice mimo sprchový kout. Při jedné debatě na toto téma mi Vráťa poradil - on stírá kapky stoje ještě ve sprše, skleněné dveře zavřeny. Chytré a praktické, že? Tak to dělám teď podobně, stírám z prostoru sprchy. A velmi často si na toho Vráťu po sprše ve sprše pomyslím". :-))

Že budeme sobotní gala večer končit netradičně "tleskanou", jsem fakt nečekala. Žádné zpívání s kytarou, žádný tanec. Nikdo však neprotestuje, ani já ne. Opravdu jsme si zatleskali. Hodně zatleskali ;-)
     
neděle ráno, ne že bych ještě nespala. Ale musím dolů do kuchyně, snad na mě ještě něco zbylo ze sobotního bohatého švédského stolu. Skvostné počasí, to bude i parádní výlet. Někteří jedou na kolech, já se přidám k pěšákům. Plánují po červené turistické dojít do skalního města Drábovna. Jsme sice cyklistický spolek, ale změna pohybu občas neuškodí. Cyklistické tretry zabalit, vklouznout do těch správných bot na chození a hurááá, vyrážíme...    
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy