Kaňony jižní Francie s OK Tour

14.-25.6.2017
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva, Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek, Iva1 Iva24, Jašesta, Karel1.
Interaktivní mapa

I vydali se mnozí se spolkem HAHY procyklovat v půlce června jihozápad Francie. Do oblasti náhorních planin protkanými hlubokými vápencovými kaňony, na jejichž dnu zurčí neskutečně čisté až křišťálově průzračné řeky. A s kým? S léty osvědčenou cestovkou Jiřího Okrouhlíka z Jablonce n. Nisou. Sestava zájezdu se nese v duchu "HAHY spolek a jejich hosté", jak trefně poznamenává lídr celé akce Jirka O. Věkový průměr sedících v autobuse, přestože výrazně vylepšen věkem jednoho z řidičů, krouží kolem 60 let. Celkem se stanuje ve třech kempech, bohudík vždy u osvěžující řeky, kde se dá v těch letních vedrech, jež v červnu 2017 panují, velmi dobře koupat i solidně plavat.
     

Kemp č. 1 = Le Val des Cévennes u města Florac (2 noci):

Prvně rozkládáme stany v kempu u města Florac v údolí řeky Tarnu. Setrváme zde dvě noci a přes den jezdíme. Samozřejmě na kolech a to jak diví. Kocháme se tou podivuhodnou přírodou a cvakáme fotoaparáty. Projedeme si podhůří Mont Lozére, někdo zavítá i výše do hor. V kamenném městečku le Pontr de Montvert v 870 m n.m. jsme svědky ovčí invaze, kdy tato ovlněná bečící zvířata zcela ucpou cesty, uličky a most přes řeku. Organizovaný přesun stáda ovcí z jedné pastviny na druhou skrze městečko, nic jiného. Vše pevně v rukou, tedy pevně ve čtyřech tlapkách mají tři ovčáčtí psi.


Další etapa nás zavede na vrchol Mont Aigoual (1567 m) k jedné z nejstarších meteorologických stanic ve Francii. Také do malebného skalního města Chaos de Nimes le Vieux a přes sedlo Pérjuret (1028 m) do zdánlivě nekončící náhorní planiny Méjean. Ten den ujedeme 97 km a nastoupáme 1550 m. Hospodu s dobře vychlazeným pivkem a Coca Colou potkáme až v poslední čtvrtině tohoto letně horkého výletu. Sjezd do Floracu je sice prudký, ale jakoby tělo i duši osvobozující.


Níže vidíte "bufet" při vstupu do skalního města, chaosu.

Po dvou nocích opouštíme kemp u Floracu a svištíme si to kaňonem Tarnu. Po dvou nocích a celokempovém pátrání Mirka konečně nalézá svou cyklohelmu. Doposud byla nucena jezdit v helmě, co zbyla. Pouze o odstín světlejší, ale až tak dobře zrovna na hlavě Mirky nesedí. Tu Mirčinu helmu si bezmyšlenkovitě nasazoval a zcela bez postranních úmyslů v ní jezdil HS - seděla víc jak dobře, tak nějaký barevný odstín byl zcela zanedbatelný.
V rámci prvé přejezdové etapy prozkoumáme kamenné městečko Ispagnac. Zdržíme se u starého mostu Pont Quézac, pak v osadě Castelbouc - zde jako by se zastavil čas...



Nejhezčí vyhlídky na osadu jsou z hlavní silnice, kam se vracíme. O něco déle pobudeme ve starobylém Sainte Enimie - s bývalým opatstvím patří mezi 156 nekrásnějších vesnic/městeček ve Francii.

Nenecháme si ujít ani koupačku v řece Tarn - vlevo po mostě vnikneme do osady St. Chély du Tarn. Vyfotíme si vodopády, kostelík, skalní kapli a hupneme jen tak bez plavek do chladivých vod řeky Tarn. V oblasti skalních převisů Détrois pak projíždíme skalními tunely. Zde též příjemný chládek i když poněkud krátký, z tunelu jsme hned venku. Torso neúplného mostu, periferie městečka le Rozier a po cca 2 km odbočka vlevo do našeho druhého kempu. Usazen přímo v zákrutu řeky Tarn nám poskytne azyl na 4 noci.

Níže "Lenčina ves" u Trnkovy zahrady a po najetí myši výše uvedené torso mostu.

     

Kemp č. 2 = l'Aubigue u městečka le Rozier (4 noci)

Je neděle a tak se nabízí, aby v pořadí čtvrtá etapa byla něčím sváteční. Zatím panuje každodenní zcela nesváteční vedro, přesahující i několik stupňů C přes čtyřicítku. Za mimořádnou lze považovat už vyhlídku Roc des Hourtous, kam se dostaneme po zdolání 500 výškových metrů z městečka les Vignes a následném výjezdu na planinu Causse Méjean. Z hloubky kaňonu Gorges du Tarn se tají dech a srdce plesá...

Svátečním zpestřením je i naše návštěva světoznámých krasových krápníkových jeskyň Aven Armand, objevených francouzskými speleology v září 1897.

Následuje úchvatný sjezd ozdobený několika jedinečnými rozhledy, které nemůžeme jen tak minout. A tak to chvíli trvá, než sklouzneme dolů do města Meyrueis. Opět nádherným kaňonem řeky Jonte se vracíme až k městečku le Rozier, odkud je to do našeho kempu coby kamenem (když někdo umí házet na 2 km).
Níže foto krajiny s ocáskem silnice, pod kterou se nachází krápníkový dóm


V pondělí si někteří rádi zalenošíme a naplánujeme "modré pondělí" = odpočinkový den u řeky, maximálně s výjezdem do městečka le Rozier či nedalekého okolí. V řece Tarn je skvěle, žádná ledárna. Uprostřed řeky je hlouběji, takže možnost si i solidně zaplavat. Toto poklidné cyklopauzírování nám prospělo a další dny se opět těšíme na kolo a na výkony, které chceme a budeme v tropických dnech podávat. Ačkoliv energií nadupaná Hana při večerním posezení opáčí: "Výkony? My tady snad podáváme nějaké výkony?" Inu, každý to máme jinak.
Ti nemodropondělníci poznávají Francouzský venkov

například ves Soulages - domky upravené asi hlavně pro rekreační účely




Následující den (20.6.) doporučenou etapu obrátíme a absolvujeme cyklovýlet tak trochu v protisměru. Přes městečka le Rozier a Peyreleau vystoupáme k opuštěnému kostelíku Saint Jean de Balmes na okraji lesa - obraz jak pro pohádku stvořený.
Projedeme kolem staré hospodářské usedlosti la Roujarie a podmanivou planinou Causse Noir (tzv. Černou) až do vesničky Vessac. Tradiční stavební materiál kámen tu opět dokonale souzní s okolní zelení. Chlazenými nápoji i kávou se občerstvíme v městečku Lanuéjols a po delším sjezdu pak kopečkovou zmrzlinou ve městě Meyrueis. Návrat do kempu pro nás již známým kaňonem Jonte si rádi zopakujeme neb taková krása nesmírná vesmírná se jen tak neokouká...

Skupina HaHyPa se věnoval tento den sedlům a lesním kostelům





Siestu jsme strávili pod mostem, bylo tam fajně


O prvním letním dnu 21.června nás čeká druhá přejezdová etapa do třetího, již posledního kempu zájezdu. Vede údolím řeky Tarn přes vesnici Cresse a Paulhe k jižnímu okraji města Millau. Nemůžeme si přece nechat ujít pohled na zázrak 21. století, dálniční most, viadukt Millau. Fotoaparáty cvakají o sto brdo a most, vědom si své neotřesitelné fotogeničnosti, se pyšně vzpíná k nebi, zavěšen na sedmi pylonech.
S žádnou z fotek odspodu jsem nebyl dost spokojen, pužívám foto z posledního dne:

Nakonec most podjedeme, abychom po levotočivém sjezdu navštívili Peyre, další ze 156 nejkrásnějších vesnic Francie.

Celý den je opět tropický, kdy snad propotíme sami sebe. Proto osvěžující koupačka v řece Dourbie, jejímž údolím pokračujeme do cílového kempu. Hrad a kostelík la Roque St. Marguerite s nutným doplněním tekutin. Opevněný mlýn de Corps ze 14. století, působivě posazený na řece Dourbie.

Osada les Cuns a konečně náš třetí a poslední kemp, kde ve stanech přenocujeme celkem 3x.

Skupina PaHaHy jela stejně jen si přidala dvě odbočky do strání (foto mobil, v tu dobu jsem měl ztracenou baterku do foťáku, válela se s někým v mém spacáku).

   
   
   
   
   
Dnes bylo skutečně vedro (jen Haně bylo příjemně teplo):
Naše PRESTIŽ a oblíbené místo, opět pod mostem
   
     
     

Kemp č. 3 = Le Vialaret těsně před městem Nant (3 noci):

Opakovaně vystoupáme na náhorní plošinu Larzac, kde prozkoumáme významné a kdysi opevněné templářské středověké vesnice. Uprostřed týdne (????????HYNEK TÝDNE????????) těsně před Nantem odbočíme vpravo a hned v prvním vesnickém kostelíku francouzské obce les Liquisses si pod taktovkou Katky zapějeme český chorál. Škoda nevyužít výborné kostelní akustiky. V l´Hospitalet du Larzac posvačíme z vlastních zásob a ve Viala du Pas de Jaux omrkneme zbytky templářského opevnění.

   

Nad Roquefort sur Soulzon (na kliknutí širší záběr v plné velikosti):
   
 Někteří si etapu prodloužíme pod vápencové útesy le Cambalou. Nacházejí se zde světově proslulé sklepy, kde se vyrábějí a dozrávají pravé francouzské sýry. V nevelké prodejně městečka Roquefort sur Soulzon ochutnáváme a nakonec i nakupujeme.
HaHy v největší výrobně Societe roquefort na exkurzi (nedoporučujeme):



Vracíme se přes Sainte Eulalie de Centon,
přes někdejší středověké sídlo velitelství templářů. Ještě nás čeká výstup do la Cavalerie, městečka se zachovalým středověkým opevněním, jehož název je odvozen od bývalých templářských jezdeckých oddílů.

Delší sjezd do Nantu a našeho kempu většina stihne před prudkým dešťovým lijákem, vlastně prvním, co brázdíme zdejší náhorní planiny a hluboké kaňony.

V pátek (23.6.) navštívíme středověkou templářskou vesnici la Couvertoirade, od městečka Nant vzdálenou pouhých 15 km. Líbí se nám tady - zmenšený model ukazuje nepravidelný 5-tiúhelníkový půdorys opevněné vesnice. Ve zdejším kostele si opět zazpíváme a opět pod taktovkou dirigentky Katky - v bezchybné akustice se hlasy nesou ohromně! Vícekrát narazíme na květ bodláku - umístěn nejčastěji na dveřích symbolizuje tuto templářskou oblast.












Umělcem ve dřevě ztvárněná křížová cesta mno hodně zaujala

Také vystoupáme k větrnému mlýnu, dominantě východního obzoru. Fakt pěkný mlýn! Zevrubná prohlídka jedné středověké vesnice nám nestačí a tak pokračujeme do městečka le Caylar. Je vystavěno kolem skalnatého návrší, jež zprudka vystupuje z okolní Larzacké planiny. Po nezbytné kávičce se vyšplháme až je kříži na samém vrcholu skály. Naskytne se nám velkolepý pohled na městečko i širokou planinu:

Tou se vracíme obdivujíce drobné vápencové skalky roztodivných tvarů, které lemují poměrně dlouhý úsek silnice:
 
Večer v kempu je v režii pravidelného večerního brífinku - ten dnešní páteční je poslední na zájezdu a proto tak trochu slavnostní. Podává se Merlot a sušenkový koláček coby sladká bodka. Lídr Jirka předá každému cyklistovi "pohlednicový diplom" s tématikou krajiny, kterou jsme tak intenzivně křížem krážem projezdili.
Jašesta je monument, který nelze přehlédnout ;-)
   
Na diplomku každého z nás jsou zaznamenány individuální předchozí účasti toho kterého cyklisty na zájezdech s OK Tour. Milá upomínka na projetý kus té krásné a rozmanité země, kterou Francie bez pochyby je. Něco končí, aby jiné mohlo začít. Rozhodně prostor pro plány, kam společně se spolkem HAHY příští rok...  

Hynek: Nechtěl jsem Ivě pokazit hezký závěr a tako jako apendix přidávám fotky z posledního dne PaHaHy:






   

Jé, já tu mám málo lidí, tak ještě foto HaHy boys and girls and hosts:

   
 
Ještě není v HaHy:






A teď už vážně:
Z A V A Z A D L O  jako od Pratchetta















S fénem:

S grácií:

S toaleťákem:

S kočkou:

S mnoha věcmi:


 
 

 
S řidiči (na kliknutí v plné velikosti):
 
  S Jirkou (na kliknutí v plné velikosti):
 
Sem
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy