Pražské parky +
kolaudace Kalimero

13.5.2017
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Šťourání Kalimero
Foto Hynek, Iva
Interaktivní mapa

Vaření zrovna nepatří mezi mé nejoblíbenější koníčky, ale pro partu kamarádů, přátel uvařím ráda. Guláš ala Eintopf - "vše v jednom hrnci" vyčaruji i na sobotní kolaudaci Kalimerovy nové letňanské nemovitosti.
Z páteční korespondence 12.května:
"Je toho cca 16 až 18 porcí, ale možno nastavit. Třeba pomocí bulguru."
"Přihlášeno je určitě 22 lidu a Bára si taky dá. Současně jíst může tak osm strávníků, víc se mi do pokoje nevejde!"
Ó, tak zahušťování bude nutné (a nejenom bulgurem) a že hlavní obývací pokoj nového domečku bude roztahovací, to Kalimero ještě neví. Závěrečné poučení - příště do hrnce prádelňáku vhodit minimálně o 3/4 kila masa více. Guláš a další propriety Kalimerovým červeným o sobotním ránu 13.5. odvezeny, zbývá šlápnout do pedálů a kolmo se přesunout z Roudnické do Letňan. Jé, skoro všichni už dorazili, ze Sudet tedy určitě. Ale poslední nejsem, pár Pražáků se ještě courá. Mohutné vítání, vzájemné objímání, taky připíjení slivovičkou... To Jana 1 je čerstvou babičkou. Na kole se dostavila i Ferda, co pracuje v Letňanech nedaleko.

Kolaudaci totiž předchází cyklovýlet Prahou, v rámci Pražských parků již 15. ročník pod vedením Kalimera. Ten v čele peletonu nás posléze vyvádí z Letňan, kde i o sobotě panuje čilý stavební ruch. Bude zde pěkně, až vše mistři zedničtí dokončí.
Po klenutém můstku nad dálnicí , jež slouží pěšákům a cyklistům, se přehoupneme na Prosek a plynule vplujeme z devítky do osmého pražského obvodu. "Střížkovského kraba", kontroverzní futuristickou stavbu, ale současně i nejhezčí stanici pražského metra ponecháváme vlevo a pak vzadu. Ocitáme se v notoricky mně známé oblasti, kde se denně pohybuji. Jak sama často a ráda říkávám - "bezchybně se zavřenýma očima". Aby ne, když zde již 30 let bydlím... Střížkovský Kaufland, obchodní a kulturní středisko Ládví, Ďáblický háj. Pod jeho vrškem se napojíme na značenou cyklostezku, kterážto nás dovede ke Kobyliské tramvajové vozovně. Kolem ní se protáhneme do háje Čimického a rázem jsme v Bohnicích. Známou psychiatrickou nemocnici neboli bohnický blázinec pro tentokrát ignorujeme a držíme se vlevo při hranici s městskou částí Troja. Zadek peletonu má pocit, že nás cosi kdosi pozoruje. Ano, z rovné střechy vysokého paneláku. Vypadá to na temného většího ptáka, jakoby sovu... Zaostřím fotoaparátem a objekt zvětším - ovšem, sova je to. Dělá mrtvého brouka, takže totál nehybná. Jako by vypadla z příběhů Harryho Pottera. Raději pryč odtud, než nás to statické individuum uhrane a nasměruje víc do Bohnic... Zatímco nás sova z výšky pozorovala a my ji na oplátku s vyvrácenými krky taky, peleton nám ujel některou z lesních pěšin chráněné přírodní památky Havránka. Tři cyklistky a malý kufírek. Holt musíme zatelefonovat o radu, kudy kudy cestička. Tak ta podél lesa až na vyhlídku Pusté vinice. Ovšem výhledy odtud, dámy a pánové, ty stojí rozhodně za návštěvu. Jak na dlani (panorama) před sebou máme Vinice sv. Kláry, Trojský zámek, Vltavu, Stromovku, fotbalový stánek Dukly, na druhé straně Žižkovskou věž. A co je to támhle za věžičku vlevo od parku Stromovka? HS údajně kuňkne, že to nejspíš bude Letenská vodárenská věž (ale nikdo ho moc neslyší a tak Hynek další den vyhlásí po e-mailu úkol/výzvu pro Pražáky k odhalení totožnosti tajemné věže - a hle, Sucháč děl pravdu).
 
Z Havránky se skulíme k Vltavě, kterou překonáme po Trojské lávce. Opustíme Císařský ostrov a dále zelenými plícemi Prahy, tedy Stromovkou pokračujeme do Holešovic. Kolem kostela sv. Antonína z Padovy a po Bubenském nábřeží až k holešovickému Centru současného umění Dox. Prohlídka centra by schlamstla příliš času, spokojíme se proto s pouhým obdivem obří vzducholodi, kterou si aspoň vyfotíme.
Proti proudu řeky se stočíme do Vysočan. Přibrzdíme u protipovodňové stěny. Na rozdíl od velké povodně na jaře 2006 je stěna otevřená.
Podél potoka Rokytka je relativně bezpečno, pro automobilovou dopravu zde není místo. Trochu se zdržíme na Kolčavce u obrněných transportérů, to se nevidí každý den. Májové oslavné dny zřejmě ještě neskončily. Abychom si zasloužili oběd, musíme prudce vystoupat strmý kopec na Prosek. Zde Kalimero zamluvil pro všechny místa v minipivovaru Beznostka. Čeká tu již na nás PPé, kterému právě skončila ranní/dopolední šichta mašinfýrera. Pivka různých stupňů a odstínů jen padají do našich vyprahlých hrdel. Ale že píšou...
Po obědě znovu dolů do Vysočan. Sytě zeleným parkem Podviní, pod rušnou estakádou a nakonec Letňanským lesoparkem. Zde nás chytne pořádný slejvák, v podstatě jen pár minut od Kalimerova bydlení. K tomu, aby se kola a naše nohy solidně zabahnily, to však stačí.    
 

Kolem koulaudovaného domku váhavě na kole projede František z Hoštic. Očividně něco/někoho hledá. Bože, ty podivné ženštiny, nepříjemně přísné...
"Haló, Františku, vrať se, už jsi to přejel!"
"Jejda, děvčátka, to jste vy... Já vás vůbec nepoznal, vy máte šlehu! Ehm, chci říci, že vám to ale sluší!"
To kolaudační komise neúprosných úřednic právě nastoupila.

Vedoucí Terezia Ukrutná, její zástupce Amrhela Kousavá a Anna Nespravedlivá, vrchní jednatelka. Dále vrchní zapisovatelka Uršula Urputná, ohledně bezpečnosti Dorota Slepá, přes vodu Megera Hrozná, protipožární Hagruše Jedová, ohledně rozvodů Kunhuta Šťouravá, přes hygienu Gertruda Pichlavá. Estetickou komisi vede Zuzana Podplatitelná: "A kapsy, dostatečně hluboké, samozřejmě mám," dodává s poťouchlým šklebem/úsměvem při představování. No, Kalimero, poť se a smaž, obhajuj a vysvětluj. Nebude to lehké, drahý...
Tak jsme se zase jednou my holky z HAHY pořádně vyblbly ;-). Nakonec dorazil i Jaroušek a H6 po pracovní směně. V podvečer pak taky pozvaná A8 a s ní skvělé francouzské koláče na sladko i slano. A vůbec se stůl prohýbal pod tíhou různých dobrůtek a laskominek... Ani guláše nezbylo, ačkoliv náležitě nastaven. Prostě snědl se všechen. Kolaudační komise sice měla řadu výhrad, ale Kalimero, Bára a jejich pejsek Berny mohou směle bydlet. Tak šťastné žití, Letňanští !
 


Terezie Ukrutná
Vedoucí komise


Amrhela Kousavá
Zástupce vedoucí


Megera Hrozná
 Vrchní vodní


Uršula Urputná
Vrchní zapisovatelka


Hagruša Jedová
 Vrchní požární


Dorota Slepá
Vrchní bezpečnostní


Gertruda Pichlavá
Vrchní hygyení


Kunhuta Šťouravá
Vrchní rozvodová


Zuzana Podplatitelná
Vrchní estetická


Anna Nespravedlivá
Přísedící přísná, ale spravedlivá


Škarohlída Tvrdá
Vrchní členka


bez komentáře

     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy