Burčák tour 2014

25.-28.9.2014
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek, Hana Foto Hynek
Interaktivní mapa
Na podzim vždy musíme zkontrolovat výrobu vína od jeho burčákových počátků. Letos jsem zvolili oblast jižně od Znojma, Bilý sklep Adámkových v Chvalovicích. Rok 2014 byl výjimečný počtem navštívených muzeí.
     
Noc z 24.9. na 25.9. byla obohacena vyšším obsahem alkoholu. Některé si odskočili jen na chvilku nahoru a upadli do postele a probudili se až ráno, jiné bloudily po ubytovacím zařízení s taškou a nemohli se najít. Někteří seděli a chytře hovořili. 25.9. jsme ale do vodního mlýna ve Slupi dorazili včas a od 10:00 jsme prohlíželi.

I když navigace Honzu S. (dle trasy trasy dodané vedením) honila od čerta k ďáblu, sešli jsme se u hranic v Hevlíně. Přes rozporuplné informace jsme se dostali k burčáku a až pak přejeli hranice do Laa. Po průjezdu továrnou na výrobu otravin se nám ukázala nejdříve krásná krajina:    

Za obzorem Morava
   
A pak jsme si vyzkoušeli jízdu v prudkém větru a silném dešti. Přežili jsme.

Z noci v Bílém sklepě s panem Adámkem žádné fotografie nemám, soustředil jsem se na vychutnávání asi dvaceti vzorků vín. Cesta s panem Adámkem byla nejzajímavějším vinařským putováním, jaké jsem zažil.

   
     
V pátek 26.9. jsme doplnili zásoby moravského burčáku a vyrazili do Rakouska. Prohlédli jsme si opevnění nad Šatovem, objeli jsme vinice, podívali se na mlýn nad Retzem a hlavně navštívili velice dobře udělané cyklistické muzeum na zámku v Retzu. Proudícího vína z kašny na náměstí jsme neužili, slavnosti ještě nezačaly, zato krásnou cyklovyhlídku u Hnanic, ještě na rakouské straně, jsme si užili. Na rampu, ze které byl výhled do krajiny, jde skutečně vyjet na kole. A také můžete ochutnat z hroznů. Protože byl čas, stihli jsme ještě zajet tam/zpět do Šobesu.    

   

Suchý nad Retzem
   
     
V sobotu 27.9. jsme hned ráno dobře načerpali burčákových sil. Byl jsem tak silný, že jsem se nemohl ohlížet. Opět jsme projeli okolo Šatovského opevnění a stoupali směr Hardegg. Před Hardeggem  jsme stihli  prozkoumat hrad se jménem člena HaHy, zříceninu Kaja.
Po výhledu nad Hardeggem (a opravě na kole Jany, která nezodpovědně přetrhla řetěz) jsme si dali pozdní oběd v Lesné a místo zákusku motorkářské muzeum.
Večer jsme ve stroze zařízených chatkách besedovali o cykloživotě i životě. Žádné závazné závěry jsme neučinili (asi, že chyběl Pavel).
   

   
     
Neděle 28.9. byla Znojemská. Nejdříve jsme koukli do malovaného sklepa a přes Kraví Horu dojeli do Znojma, kde první zastávkou bylo motoristické muzeum. Po obědě jsme se lehce "courli" po Znojmu, zastavili se v Louckém klášteře a pak zpět do Chvalovic. A pak, bohužel, domu.
Doslechli jsme se ale, že i příští rok bude burčák. Tak to  tedy budeme muset přijet také.
   

   

Loučí se HaHy vinní:
   
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy