Velikonoce na Vysočině

18-21.4.2014
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Míša

Velikonoce letos vychází na třetí dubnový víkend. To by mohly být svátky jara, jak se patří. Příjemně teplé a s přírodou v rozpuku. Myslí si několik cyklistů z České kotliny a dalších pár od Brna. Taky ze z Plzně, Pardubic, Polné... Poslední jmenované město, půvabně usazené v srdci Vysočiny, se ukáže jako silně klíčové. Pochází totiž odtud a stále bydlí náš cyklokamarád Jirka R., znalec blízkého i širokého okolí. Ideální cykloprůvodce pro danou oblast. Toho využije náčelník cykloklubu Mike a zorganizuje cyklistické velikonoce ve velkém stylu. Za pomoci Jirky s finančně nenáročným ubytováním v Domě dětí a mládeže a zajištěnými chutnými večeřemi v salónku místní zámecké restaurace. Michal navíc pojme akci jako zkušební jízdu svého obytného vozu a do Polné nás v pátek jede rovnou 9 cyklistů (poslední deváté kolo rozloženo v autě jest). Ostatní se nablíží svými motorovými vozidly. Přítomen je i nejeden ze spolku HaHy a tak na cyklistické velikonoce na Vysočině se těší K1 s J2, Ilon s dospívajícím vnukem Víťou, Hrdlička s Jelínkem, Pépé, Míša, Iva.
   
     
Domorodec Jirka neponechá nic náhodě a s brněnským kamarádem Honzou velmi kvalitně připraví a předem kolmo projedou tři perfektní trasy. Aby nás pak oba mohli velikonočně a přitom neomylně provést hned několika okresy (Žďárským, Jihlavským, Havlíčkobrodským... ). Křížem krážem, nahoru dolů, po hladkých asfaltečkách i drsnějších šotolinách, "polema lesama", kolem nepočitatelně rybníků, řek a potoků. V sobotu je to např. rybník Kukle, který téměř celý objíždíme. Dále přes Horní Jablonnou a Přibyslav do Račína, kde čas oběda. Ani největší rybník Českomoravské vrchoviny Velké Dářko (206 ha) nemůžeme vynechat. Leží v nadmořské výšce 610 metrů a odtéká z něho řeka Sázava. Ve směru na Polničku a po cyklostezce na Sázavu u Žďáru upalujeme opět na Přibyslav. Smyčka se uzavírá ve zdejší cukrárně, kde se sladce zdržíme. Do naší Polné se vracíme přes Brzkov a cca 77 kiláčků máme v kapse.
Po velkolepé večeři na zámku se přesuneme na naší ubytovnu. Tam nás čeká velmi zajímavé i krásné promítání z Antarktidy - to brněnský Martin oprašuje nedávné vzpomínky, kdy působil coby lékař polárních výzkumníků.
   
     
O velikonoční neděli se pomnožíme až na solidních 28 cyklistů. Téměř všichni vystoupáme přes Hrbov, Spinov, Nížkov až k rozhledně Rozsička. Asi 5 nás je, co zavzpomínáme, jak jsme rozhlednu atakovali, když řeku Sázavu před 6 lety kolmo doprovázeli. Následuje Matějov, les Blažkov, Růdolec, Janovice. A zase lesama polema, Jirka v čele, lesama polema, Honza vzadu - peloton uzavírá a zároveň hlídá, aby se nikdo neztratil. Směr Zboř, Rybné, Jamné. Motorest Rytířko a po dlouhém čase možnost občerstvení. Řešíme to rovnou obědem. Pak pokračujeme na Kozlov, před Jihlavou uhneme na Henčov, ještě mile hezoučkým údolím a jsme doma v Polné. Do deníčku možno zapsat cca 80 km.

Po opět výborné a syté zámecké večeři nás Jirka provede starobylou částí města, vznešenou a malebnou současně. K poutavé historii přispívá i vzácně ucelená židovská čtvrť, založená už v roce 1680. V roce 2007 dokonce Polná získává titul Historické město roku 2006.
Že občerstvovny v hospůdkách voleny prakticky (všichni jsme se vešli), s citem (gastropřestávky v pravý čas) a chutně (boule za ušima, vylízané talíře), dokládá i velikonoční pondělí. Po ranní velikonoční mrskačce vlastnoručně upletenou pomlázkou (hochy to máme fakt šikovné) a po další spanilé jízdě "polema lesama" (z jiné strany opět les Blažkov, bývalá zemská hranice, rybníky Matějovský a Babínský), kdy nás dostihly taky dva defekty v podobě píchlých duší, chceme poobědvat ve Žďáru. Myslivecká restaurace Hubertka však zřejmě drží velikonoční svátky a má zavřeno. Chytneme se záhy v jiné žďárské hospůdce, kde úžasně pečený velikonoční králík s lehkým bramborovým salátem nám nemá šanci utéct. Do Polné se vracíme kolem Pilské vodní nádrže, přes Vápenici, Losenici a Sázavu u Žďáru. Ujeto 60 větrných km.

Celá třídenní akce dopadla na jedničku, taktéž zkušební jízda obytného vehikula. Nic nebrání podniknout další výlety / jízdy za hranice snů i za hranice zemí českých, moravských a slezských.
 
   

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:


Na hlavní stránku HaHy