Předvánoční procházka Prahou

16.12.2012
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura a doplňky Hana
Hynek
Fotogalerie
Interaktivní mapa
Již od roku 2005 se pravidelně účastním Předvánočních procházek Prahou. V režii a s fundovaným slovním výkladem Jardy Jelinka. Počítám-li dobře, tak ta letošní PpP s JJ je moje v pořadí již osmá. Inu, jsou akce, na kterých je velká škoda chybět a na které se chodí za každého počasí. A že to prosincové předvánoční bývá někdy pěkně vrtkavé... Nám však sv. Petr dnes přeje - ranní deštík je už minulostí, polojasnem se dokonce klube slunko. Je 10 hodin dopoledne, stříbrná neděle, 16. prosince. Slézáme se skoro jak švábi na pivo u západního východu metra na konečné Áčka. Jarda vybral lokalitu víc jak přitažlivou - v pražském obvodu číslo 6 jsou to Dejvice a oblast nad nimi - Hanspaulka, Baba, Podbaba. I přes varování meteorologů, že dešťová voda bude pěkně namrzat, se nás sejde téměř 30. Přijedou i dva kočárky s nástupnickou generací, v průběhu dne posíleny mrňouskem třetím, taky v kočáře. Zastoupeni jsou cyklisté od Mika, z HaHy, nechybí ani Stodoláci. Zdá se, že jsme už konečně všichni a můžeme s Jardou vyrazit...
Jak šla doba, změnilo Vítězné náměstí mnohokráte svůj název. Dle oválného tvaru ho lid stejně nejčastěji zove "Kulaťák". Míjíme sídlo České biskupské konference a rektorát ČVUT - někteří zavzpomínají na svá studentská léta při vysokém učení technickém. Taky Matějská pouť se zde každoročně koncem února zahajovala (bude to 50 let, co se koná na holešovicském Výstavišti). V kopci obdivujeme jednopatrovou klasicistní budovu Strakovku, v 17. století usedlost vzniklou sloučením jednotlivých vinic. Vyškrábeme se ještě výše a jsme na Hanspaulce. Této čtvrti, pojmenované po Hansi Paulovi Hippmanovi, vévodí barokní zámeček. Právě Hans Paul ho nechal v 17. století vystavět coby honosné sídlo s úchvatným výhledem na Prahu. Nepřehlédnutelný je např. Pražský hrad či hotel Internacionál, ale dohlédneme až za Žižkovskou televizní věž.
   
Pokračujeme dál obdivujíce jednu vilu hezčí než druhou. Mezi slavné patří ta Na Špitálce - vila Molzerova, ale vlastně i celý soubor funkcionalistických vil, posazený do osady Baba. Pod taktovkou architekta Pavla Janáka zde zbudovali v třicátých letech minulého století přední čeští stavitelé výstavní kolonii 30 samostatných vil. Něco podobného lze najít jen v německém Stuttgartu či polské Vratislavi. Vilu Sutnarovu, Janákovu i Kytlicovu nacházíme v ulici Nad Paťankou.
Z vilek na Prahu vidí dobře:
   

Tato ulice nás zavede ke zřícenině letohrádku Na Babě. I když Baba byla osídlena již v mladší době kamenné, letohrádek vzniká až v 17. stolení přestavěním vinného lisu. Dnes možno vyfotit jen torzo rozvalin s mohutnými stěnami a klenutými okny.
Taky nás "baby na Babě". Hezky se tu vyjímáme ;-). Pro svou velkolepou vyhlídku na pražskou zoologickou zahradu v protisvahu či na Vltavu s plavebním kanálem nebo sportovní stadion Julisku přímo pod námi je Baba vyhledávána četnými výletníky.
   
Ulicí Na Babě se vracíme k římskokatolickému kostelu sv. Matěje. K němu daleko častěji vzhlížíme od spodu ze Šáreckého údolí. Od Matěje není daleko k hospůdce, kde Jarda pro nás všechny zajistil místečka. Restaurace "Stará fara" kdysi patřila k usedlosti Fišerka neboli Kodymka. Obsluha rychlá a dobře tu vaří. Jsme víc jak spokojeni. Po obědě sestoupíme kolem usedlosti Paťanka do Podbaby. Vybereme pěšinu vedle vltavského plavebního kanálu a než se nadějeme, míříme do Stromovky. Cestu si zkrátíme přes areál holešovického Výstaviště a definitivně se loučíme na "Céčku" u metra Holešovice.
S intenzivně dobrým pocitem, jak jsme prospěli svému tělu i duchu. Jak jsme společně s kamarády několik nemálo hodin strávili procházkou na čerstvém vzduchu a dověděli se od Jardy zase něco nového. Tož těším se už na příští předvánoční... :-)
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy