Poslední běžky

17.3. a 23.-25.3.
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva (Hynek)
Korektura a doplňky Hana
Václav Doubek
Míša1 a Míša2
Hynek
Interaktivní mapa
Poslední běžky HaHy byly dvojí. Ty první popíše slovy psavka Iva, ty druhé panoramaty fotovka Hynek.

Iva:
 

 

 
Jarda Jelínek prostřednictvím náčelníka Mika vyhlásil letos poslední běžky. Tradičně do našich nevyšších hor. devítičlenná sestava, v malé obměně též tradiční, přijela do Krkonoš třemi auty. Pro přeplněné parkoviště v Horních Mísečkách jsme nuceni zaparkovat v těch Dolních. To nám však neubere na velmi dobré náladě - ačkoliv půlka března, teploty jarní, nebe modré a slunko, to se směje od ucha k uchu.

Úzkou silničkou strmě do kopce, pak po žluté turistické lesem a už jsme i my v Horních Mísečkách. Cesta zpestřena "jelínkovským vzpomínáním". A tak víme, kde osmiletý Jaroušek trávil své lyžařské začátky a v které chalupě si coby už čtrnáctiiletý užíval dospívání... U Jilemnické boudy (1040 m n.m.) klapne předem domluvené setkání - až z Benecka sem doběžkovali Lucka s Petrem. Konečně i my nazujeme běžky a začínáme stoupat Masarykovou silnicí. Je tu docela husto, ideálně krásné počasí přilákalo větší množství běžkařů i turistů pěšáků. Navzájem si však nepřekážíme, naopak. Dojde i na nová sympatická seznamování...
Máza v podobě lepivého klistru dnes jednoznačně taky sedne. Prostě horský výlet jak vystřižený ze žurnálu! Před Vrbatovou boudou (1400 m) i uvnitř je též živo, dokonce možno spatřit ženicha s nevěstou. Jak vidno, i odtud možno zahájit společnou pouť životem... Sjezd sněhově jiskřivou Pančavskou loukou k Labské boudě (1340 m) si náležitě vychutnáme. Taktéž sluníčka na terase Labské, polívku fazolačku a orosená pivka. Těmi můžeme uvítat další dva spřátelené běžkaře Míšu s Františkem, kteří vyráželi ráno z Vrchlabí. I druhé setkání se tedy podařilo a díky mobilům jsme se neminuli. Od Jardy se nám dostane zajímavého výkladu o historii Labské boudy, jež sahá až do roku 1830... Ani se nám nechce opustit vyhřáté závětří, ale čas pomalu zraje k návratu.
Bereme to tentokrát přes rozcestí na Labské louce (1371 m), kolem mohyly Hanče a Vrbaty (1406 m). Výhledy jsou odtud fantastické, vrcholové dominanty s nadmořskou výškou přes 1300, 1400 i 1500 metrů kralují obzoru: Tvarožník, Sokolník, Violík, Vysoké Kolo, Mužské kameny, Dívčí kameny, Malý Šišák, Stříbrný hřbet, Stříbrné návrší, Kozí hřbety, hora Luční i Studniční a konečně úplně vzadu Sněžka (1602 m). Smyčka se uzavírá, od Vrbatovy boudy se ponoříme do dlouhého sjezdu po Masarykově silnici až až k boudě Jilemnické. Zde strávíme příjemnou chvíli nad chutnou večeří, při níž si sdělujeme zážitky s naší dvoučlennou pěší sekci, bilancujeme a vůbec velmi dobře se bavíme.
Už se smráká, když v obloučcích na běžkách sjíždíme opuštěnou sjezdovku. A je úplná tma, když dojdeme k zaparkovaným autům. Spokojeni po těle i duši těšíme se na další podobné aktivity
     
Následující víkend Hynek popisuje širokými fotkami:


























     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy