Šluknovský výběžek - severní NEJ

Jsem příznivec různých NEJ. A tento nejposlednější den naší dovolené (27.8.2005) jich přinesl zatím nejvíce z našich cest s Hanou. Posuďte sami a vezměte tyto obrázky jako pozvánku na akci v letech příštích. Eva už nějaké možnosti naznačovala...
Znak vlevo s rytířem ve dveřích nepatří nejsevernějšímu městu (Šluknov), ale městu největšímu, rodnému městu naší kamarádky Evy, Rumburku.
Otevřme tedy dveře a pojďme na procházku (zvláště Staníkovi doporučuji najet kurzorem myše na dveře, ani klepat nemusí).
 
 
  • Nejsevernější město
  • Nejsevernější obec
  • Nejsevernější dům
  • Nejsevernější hraniční přechod

PO KLIKNUTÍ ZDE UVIDÍTE VŠECHNY OBRÁZKY
 
  • Nejsevernější železnice

  • Nejsevernější kopec

  • Nejmladší město (kraje)

Své plány jsme začali už v pátek v Nymburku, ale v 17:02 už mapy neprodávali. Nevadí, koupíme si je v Boleslavi ráno. Nešlo to, měli dovolenou. Nevadí, koupíme se je na místě. V Rumburku ale knihkupectví mělo v sobotu zavřeno a v informačním středisku mapy jako nezisková organizace prodávat nesmí (pěkně jsme si o tom s paní Kopečnou zamejlovali, snaží se to změnit). Naštěstí byli v informačním středisku ochotní a dostali jsme zdarma pěknou brožurku Mikroregion Sever s malou mapkou. Nakonec jsme byli úspěšní v restauraci u hřiště kde nám (také ochotná) paní vrchní prodala mapu Tolštejnským panstvím na kole (je i na webu a s obrázky!). Protože jsem v pátek večer stáhnul z netu popisy cyklotras a orientační mapku, tak jsme vybrali dvě na sebe navazující z Rumburku přes rozhledny do Pousteven (3014) a druhou z Pousteven kolem hranic do Jiříkova (3043). Dohromady i s návratem z Jiříkova do Rumburku 70 pohodových km. V Rumburku a posléze v celém kraji jsme vnímali krásnou místní architekturu.
Budova gymnázia
 
     

Dýmník
 
Směr z Rumburku na Dýmník (první rozhledna) nám poradil místní biker. Stoupání na rozhlednu bylo parádní. Hladký asfalt, malinečký sklon, vůbec jsme se nezadýchali, dívali jsme se po houbách do lesa a do košíků houbařů. Pohoda. Po několika km rovinkového stoupání jsme však zjistili, že cyklo na rozhlednu nevede, pouze ji obkružuje, a tak zpět po turistické a přes kameny vzpíráním nahoru. Pohled z rozhledny nádherný, mladý pár měl s sebou mapu, takže poté, co jim Hana pomohla identifikovat Ještěd, mi ukázali Jedlovou, Tolštejn, Hvozd, Luž a Vlčí Horu.
Stonehange u Dýmníku
     
Na posledně jmenovanou (web) jsme se vzápětí vydrápali podobným způsobem. Tato rozhledna je zároveň tak trošku muzejní expozicí a výstavou. Vidíte pohlednice jiných rozhleden, přečtete si historii málem zrušené a posléze soukromě zakoupené věže (za socialismu!) a můžete si dát i místní specialitu, panáka Turistické Lužické. Na vrcholku pak najdete zajímavé "slídové" průhledové orientační tabulky. Průhled skrz ně si velice dobře můžete srovnat se skutečností. Nepamatuji se, že bych někde něco takové viděl (ale má paměť je slabá). A můžete si je vzít do ruky, nejsou přidělané. A nikdo je neukradnul a vypadá že tam jsou DOST DLOUHO, možná z první republiky, musím se příště zeptat.   
 
Pod Vlčí Horou ve stejnojmenném penziónku jsme svlažili hrdlo a pokračovali do Mikulášovic, abychom navštívili třetí rozhlednu Tanečnici (web). Cesta nahoru byla krásně zpevněná (ale muselo se kličkovat, tlumiče auta se tady pěkně cvičí), ale dolů jsme zvolili poněkud horší,  prudší, Zdeňkovskou.    

obložený

polohrázděný

Odbočka na KOPEC

dobrý výběr

Tanečnice

výhled z Tanečnice
U Vilémova jsme se pohádali a nenašli technickou památku: Viadukt. Po Dolní Poustevně, nejmladším městě děčínského okresu V Lobendavě bylo první severní nej. Tedy za Lobendavou za vsí Severní (nejsevernější obec s nejsevernějším domem) je prý nejsevernější kopec ČR Buková Hora. Po půlhodině ježdění/tlačení po louce  jsme to vzdali a vzali zavděk nejsevernějším přechodem. Po návštěvě nejsevernějšího města Šluknova jsme se opět ponořili do lesa, abychom našli nejsevernější železnici na místě zvaném FUKOV (pozor neplést z anglickým) Na obrázku ji Hana ukazuje, ale málem jsme most přejeli, domnívajíc se, že je to přemostění potoka. "Již" v osm hodin jsme od Jiříkova vjížděli do Rumburku a místo pohodových 70 jsme měli na tacháči poloterénních poctivě nastoupaných 90.    

Rozumíte tomu?

Nejsevernější dům
v nejsevernější obci
Severní

Nejsevernější poloha mého
kola v ČR

Nejsevernější přechod dobyt!
 
To pod Haninou rukou jsou nejsevernější koleje
(a Haně je DOST TEPLO)
Tento kraj musíme ještě navštívit. Zopakovat si třeba rozhledny, nějaké přidat, najít nejsevernější bod a kopec republiky, prohlédnout křížovou cestu pod Jedlovou a viadukt u Vilémova (foto)....    
  PO KLIKNUTÍ ZDE UVIDÍTE VŠECHNY OBRÁZKY  
Výprava byla také inspirována článkem: www.tiscali.cz - nejsevernější
O obci Fukov (smazána z mapy 1960) se píše mimo jiné na: www.mesto-sluknov.cz 
   
Plánek naší jízdy:
   
Zapsali a fotili Hynek s Hanou, korekturu provedla a text tentokráte nedoplnila Hana.

Sem m můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy