Skanzen v městě:

Před posledním dnem předposledního dne své dovolené jsme měli trochu obavy z deštivého počasí a tak padla volba na blízké okolí. V mapě jsme den předem přesně stanovili trasu, namazali řetězy a nahustili pneu. Počasí bylo přesně opačné, než jsme předpokládali a jasně nám osvítilo profil naší trasy směrem k Labi:    
Větší fotky jsou též k dispozici.

Švestky letos nebudou, ale špendlíku bude dost. To bylo vidět stále podél naší trasy mezi poli:
   

Konec konců, nemusí být stále hory, v rovině stačí i malé navrší s kapličkou a je na co se dívat:
   
   
Polabské roviny jsme si zpestřili občasným bahnem v polích. K pádu nedošlo. Jen k drobným oděrkám, když jsem pozoroval drážní pracovnici, co to dělá u těch výhybek a pak už se doopravdy nešlo tomu šípkovému keři vyhnout.
Dojíždíme do k mostu v Kostomlátkách. Abychom nehledali dlouho, ptáme se místního, kde je tady ten most.
"Tady most není"
, zní strohá odpověď.
Na doplňující dotaz, kde přejedeme, slyšíme: "Tady nepřejedete".
To, co na mapě byl most, byl ve skutečnosti jez, takže cesta se nám zajížďkou do Nymburka trochu protáhla:
   

Tak to je ten "MOST"

Pěšina podél řeky.
 

Zahnuli jsme hned na první most, který se nám ukázal. Byl železniční. Naštěstí měl lávku. Byla to lávka pianinová, alespoň já jsem měl pocit že jedu po klaviatuře, jen rejstřík tónu nebyl příliš velký:    
   
     
Ve 12 hodin má glykemie zavelela STOP právě u Restaurace Na Rozcestí, kde slibovali jídla od 45,-. Slib plnili a hlavně překvapili interiérem restaurace plném předmětů včetně kola u stropu. Největším překvapením ale byla mluvnická tabulka s pády pro mužský rod. Tento způsob vzdělávání mě dostal:  
Po polední pauze už zbývalo jen pár kilometrů do cíle cesty. Skanzen v Kouřimi je tvořen objekty z různých částí Čech, návštěvu doporučujeme (mapa), ale do Přerova nad Labem má hodně daleko. Zpáteční cesta vzhledem k pokročilému času byla po asfaltu a pokud možno přímo.    

Balící stroj na ovocné stromky.
     
Zapsal a fotil Hynek, korekturu provedla a text doplnila Hana

Sem m můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy