Pro odhalení najeď myší

Burčák tour 2005 - Znojemsko
aneb vzpomínka na  Praha - Vídeň

  
 

 

Každý rok po roce 2000, tedy již po páté, jezdíme vyměňovat krev na jižní Moravu. Naši pozvánku (se spoustou odkazů) přijaly Hanka a Lenka. Hodně prodloužený víkend od středečního svátku 28.9. až do neděle byl, i když svatý Petr nebyl vždy náš fanoušek, jest popsáno v následujících odstavcích.


Hrdé Znojmo
První dojem z ubytování v kampu u pana Suchého v Havraníkách byl skvělý, kola jako lákadlo u vstupu, nabídka čerstvé pizzy, posekaný trávník. Druhý dojem pak byl pionýrský. Malá chatička se čtyřmi palandami silně připomínala socialistické tábory. Hodně blízké seskupení nás čtyři ale spíše stmelil, konec konců, ani nám nic jiného nezbývalo a tmelení bylo veselé. Nemuseli jsme se shánět po pokojích ani hledat ve společenské místnosti, byli jsme stále vedle sebe. To ale až od čtvrtečního večera, kdy dojela pražská sekce.    
První výjezd byl vzpomínkový. Navštívili jsme vinici Šobes, kde v budce přímo mezi hrozny jsou podávána půvabnou vnadnou šenkýřkou (když máte hóóódně dost fantazie) místní vína. To, co jsme chutnali i při památečné jízdě Praha Vídeň, v roce 2001. Zavzpomínali jsme na stezku, kde jsme nesestoupili z kola, ač nám to cedulka přikazovala a spíše asfaltovou signálkou jsme se přes žaludy posypanými zatáčkami dali směrem na Bítov do Veteran Musea v Bítově.
Ač byla středa a mělo být zavřeno, vyplatilo se nám odbočit ke zřícenině Nový Hrádek, kde nás přivítala vstřícná průvodkyně a provedla nás zříceninou, kde spolu soupeří historická hodnota památky s přírodní hodnotou rostlinstva. Připomněli jsme si prvorepublikové doby, kdy se zde konaly vesnické tancovačky, kdy tu sídlil klub turistů a kdy tu byly jen hraniční hlídky. Zvlášť impozantní byl pohled na soutok tří řek, který ale ve skutečností je jen jednou klikatící se Dyjí s hraniční čárou: Česko, Rakousko, Česko, Rakousko na pár metrech (někdy se zde prchající Čechoslováci dostali z Rakouska do Československa zpět).
 
   

Šobes

ožaluděné zatáčky

Nový Hrádek
 
Jedna Dyje jako tři řeky    
Ale chtělo by to nějaké tekutiny, když ne burčák, tak aspoň víno nebo pivo. V nejbližší vsi, Lukově jsme se dali do hledání hospody. První zavřená, druhá též. Jacísi chlapíci, co opravují dveře v kulturním středisku na nás volají,
"Co hledáte?"
"Hospodu", odpovídáme.
"Tak pojďte, vemte si!" Právě totiž přijel vnuk jednoho z nich a dovezl na kole v tašce pivo. Hana děkuje a dává si.
"A pán si nedá?"
"Já jsem spíš na víno."
Ihned je vyslán vnuk k babičce: "Vezmi to víno tam nad almárkou ve sklepě!  A ať ti dá babička skleničky". Za pár minut dojíždí vnuk s požadovaným mokem.
"Teď tu ale musíte zůstat déle!"
A zůstali jsme, popovídali si, dozvěděli se o životě v pohraničí po roce 48, jak maminka vynadala veliteli posádky, jak jako kluci kradli rakety ze signálky... Pěkné to bylo. Ti Moraváci jsou fakt pohostinní. V hovoru čas rychle ubíhal a tak místo Bítova jsme navštívili také pěkné  moto-muzeum v Lesné. Druhý den jsme alespoň trochu splatili dluh pravými chodskými zelnými plackami. Večer jsme měli domluvenou ochutnávkovou středu v Moravském sklípku v Šatově. Pět druhů vína neznámých odrůd: portugalské bílé, kamenorůžák bílý, dívčí hrozen, damascénka, Bouvierův hrozen plus 2 burčáky a k tomu odborné povídání.  Naštěstí zpáteční cesta byla jen 2 km. Pod dojmem středeční ochutnávky jsme domluvili  prohlídku sklepa s ochutnávkou na pátek.
 
Tak to je větrný mlýn v Lesné. O něm nic nevíme. Nebyli jsme tam. Ale dle webu zde je třeba i Candát na žampionech tedy k jídlu

 

Moto-muzeum v Lesné

Posedět je možno u indiána

Čtvrteční den začal bubnováním deště na střechu a se svou hudbou skončil až v odpoledni. V pěším výletě jsme navštívili Loucký klášter, který má pronajatý firma . Firma, která se o propagaci nejen svého vína, ale celého Znojemska dobře stará. Nejvíce nás asi zaujala výstava děl umělců, kteří jsou členy společnosti přátel dobrých vín a jezdí  na ochutnávky vína a archivují jej ve sklepích Znovínu. Nejvíce asi pan Slíva.
Poobědvali jsme v arabské jídelně (doporučuji), prohlédli si další památky města, prošli podzemím a večer se přivítali burčákem s Hankou a Lenkou.
   

Nesvadba: Konečně se cítím dobře naložen

Slíva

Slíva

Znojemský viadukt

U prodejny keramiky
Víno se nalahvuje, a je průběžně testováno. Na klecích je označeno čas a trať sběru. Až později se přidávají viněty.

V pátek si Lenka vyčistila a namazala řetěz (co kdybychom potkali Zdeňka), projeli hranice do Retzu (vzpomínáte PrahoVídeňáci na velké červné kolo?), pozorovali bitvu Dona Quixote (kovového) s místním větrným mlýnem a prošli část kalvárie. Prokličkovali jsem cyklostezkami (někde těch různých souběžně probíhajících cest bylo AŽ MOC), rozehnali hejno špačků (a zavzpomínali na horror Ptáci) a přejeli bez problémů nehraničním přechodem. Hned za hranicemi nás pozdravil zámek v Jaroslavicích svým ambitem prosvíceným nebeskou modří. Při fotografování málem došlo k neštěstí: Hanka se přidržela několikametrákové hlavice na zábradlí a ta se rozkývala, nebyla vůbec oporou, naštěstí zůstala na svém stanovišti (Hlavice i Hanka). Za několik desítek minut jsme se rozkývali i my. V první sklípku jsme nebyli úspěšní (ale dostali jsme červený předburčákový mošt), v druhém nám zdarma dávali dobrý zelený veltlín a ve třetím jsme bez ochutnávky nemohli odejít. První sklenka červeného burčáku nebyla nijak zvláštní, v dalších jsem se ale již vpili. A pak rozkývali. Opět nás Moravané příjemně zdrželi a tak plánovaný vodní mlýn ve Slupi jsme okoukli jen zvenčí.
Večer pak patřil již ochutnávkám (DESET vzorků) v nám dobře známém Moravském sklípku v Šatově. Ochutnávka dnes však proběhla úplně jinak. Vína nic moc, vše uspěchané....
   

Retz

Don Quixote

Sancho Panza

Rakouské vinice
jako ruské celiny

Orientace v mapě

Orientace v terénu

Ano, je to on,
Franta Pepa Jednička

Dramatická poezie vinic

PTÁCI

Na bycyklu  šlo překonat
přechod lehce

Příprava samospouště

Víly vycházejí...

... a vinaři pracují

Cyklistky koštují

Vodní mlýn ve Slupi

Zatahuje se opona
     
     
Sobotní den měl velké plus v modré obloze a velké mínus v teplotě. Ne, že by bylo pod bodem mrazu, ale bylo frišno na druhou. Vyrazili jsme na jih. Teplota se ale v Rakousku nezměnila. Tentokráte jsme si nechali v Hnanicích pasy zkontrolovavat i od rakouského pasováka, aby se nerozčiloval jako včera, kdy jsme si s Hanou jeho čtení novin vyložili jako nezájem o kontrolování a on pak bručel na Hanku s Lenkou. Zahřáli jsme se stoupáním dubovým lesem a nechali si rádi vnutit dojem tepla sluníčkem babího léta.
Hlavní cíl našeho putování bylo městečko Hardegg s hradem, jehož malebnost se mi nezdařilo na fotografiích zachytit. Z vyhlídky, která je již na české straně a jejíž návštěvu doporučujeme, po besedě s klubem turistek (> 60) jsme dojeli do informačního střediska správy národního parku Podyjí v obci Čížov. Tam si nejvíce užila Lenka s Hankou. V koutku pro děcka uspořádaly závody ježečka, kačenky a berušky (dřevěné hračky, jak se dolu kolíbají na nakloněné dřevěné rovině). Závody to byly asi zajímavé, protože dramatické a etické problémy závodu ještě probíraly večer při toaletě.
Abychom ukojili své chuťové buňky, večer jsme v Novém Šaldorfu nakoupili burčák (cena od 40,- do 60,- za litr). Ochutnali vína v dalším sklepě a domluvili si nedělní nákup. Večer jsme pak uspořádali (jako předčasný dárek Lence k narozeninám) soutěž ve hře ACTIVITY. Na začátku bych svou Hanu nejraději přiškrtil za to, jak očividně dávala svůj nezájem najevo. V průběhu hry ale již bylo vše jinak, skvěle jsme se v prostoru 2*3 metry pobavili. Až se uvidíte s Hankou, nechte si ukázat zrychlený film nebo ode mne nakreslit sirotka (poprvé v životě jsem kresli kosočtverec se sexuálním významem).
   

Ta  červená hromádka
vlevo dole je relaxující Hanka

bez komentáře

Portugal
     
Neděle byla prověrku zmužilosti našeho kolektivu. Nedbali jsem na déšť, nandali pláštěnky a dali se na trasu číslu 5000 vedoucí  národním parkem Podyjí. Aby zkouška byla kompletní, Hana si píchla, naštěstí poblíž viniční ochutnávkové budky v Šobesu, takže Pražská sekce mohla čekat ochutnávajíc vzorky vína.
Vyjížďka by to asi byla super, kdyby barva oblohy byla modrá místo šedivá a teplota vzduchu spíše Haniččina než Ivyna. Byli jsme pak rádi když v poledne nás milá paní v občerstvení ve Znojmu vzala i s koly dovnitř do bufíku. Trošku jsme se odvlhčili (ale fakt jen trochu) a roztočili to v bramborákách, bulkách, klobásách a polévkách. Dobré to bylo. Nakonec přestalo i mžít a pršet, přesně v okamžiku, když jsme dejeli do cíle.
   

Královský stolec

Kola a my v bufíku

Závěr:Znojemsko a hlavně Podyjí je moc pěkné, cyklostezky dobře značené, vedené mezi vinicemi a podél Dyje. Do Rakouska a zpět je cesta jednoduchá nejen hraničními přechody. Lidé jsou zde milí a vstřícní, sklípků spoustu. Ubytování v kempu nic moc, chatka malá, sprchy špinavé, ale na přespání to jde, zvlášť, když nám půjčili radiátor. Kvalita vína ve srovnání s Valticemi je ovšem nižší a burčáku značný nedostatek. Hynek prohlásil, že se mu nejvíc líbilo v Perné u Formana a to mně taky, zvlášť když měl dostatek burčáku a vína a další byl hned vedle.

A ještě odkaz na OBSÁHLOU FOTOGALERII a Lenčin doplněk    
     
     
Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla a text doplnila Hana.

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy