Pohlednice z Provence

9.-22.8..2015
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Hynek výběr, Hynek tváře
Jašesta1 a 2
Karel1  Jana z vody
Interaktivní mapa
 
Na pana Horníčka ani Ivu nemám. Cyklistické listy z Provence nenapíšu. Tak alespoň Ivě, která zná Provence z roku 2003, pošlu pár pohlednic. Nechám na ostatních z HaHy, aby výběr posoudili.



Ahoj Ivo,
Kempujeme skoro na stejném místě jako před 12 lety. I koupání ve vodopádech Céze bylo stejné, jen lidí je o dost více. Horka je také dost.
   



Ahoj Lenko,
Jízda po vyhlídkách nad řekou Ardeche byla pěkným výhledem na zítřejší lodní experiment. Po koupání pod Pont d´Arc jsme se odpoledne také zastavili na pivo (99%)čast Hahy, jen pozdě přijedší Suchoš se choval dle svého jména). Též jsme navštívili Aigiuéze, kde jsem v roce 2003 poprvé viděl hřbitovní "suvenýry".
   



Ahoj Dušane,
splutí Ardeche by se ti líbilo, povedlo se. Skoro každý se "udělal", K2 2x ztratil tričko, podruhé navěky. Zlatka při topení chytala Honzu za něco, aby se neutopila. Snad za slipy. Karel má monokl, Zlatka je na mnoha místech modrá. Všichni jsou ale veselí.
   



Ahoj MiMi,
dnes jsme jezdili konečně přes Provencálské vesničky, hezké stejně jako v roce 2003. Hana, Hanka, Jana, Rudy a HonzaS si ráno přidali ještě 30km rovinku navíc do Cairane, kam rozumní dojeli Busem a nakoupili víno.
Nejhezčí byl Segurat. Sluníčko nám stále přeje.
   



Ahoj všichni,
Povedlo se nám to!!! Vyjeli jsme do 1912m na Mont Ventoux. Překonali jsme stoupání i děsně žíznivé lesní mouchy, které byly podporovány bojůvkami hovad. V závěrečné části bylo výhodou, že jsem pod záminkou lovu kešek mohl odpočívat.
Odpoledne, když začalo pršet, jsme se v autobusové zastávce setkali s dvojící nad 70 let, co na kole objíždí Francii a má za sebou už NordKap, pobaltské státy a mnoho evropských měst včetně Prahy: Greta a Elias
   



Dnes jsme si hezky (skutečně pozvolna) zastoupali kaňonem Gorges del la Nesque, na rozdíl od suššího roku 2003 natrhali levadnuli. Novinkou byla i expozice ochránců přírody. Měli fotografie na louce a u města Saultu. Nejsilnější jedinci (chlapec a dvě děvčata, hádej kteří) byli i na tanečním večeru ve městě u kempu, v Bedoinu. Bylo to šou. Žádná přestávka, tanečnice snad 14 převleků.  Moc se mi to s Hanou a Janou líbilo.
 
   



Dnes jsme přejížděli do kempu Maubec (jako 2003). Hezký přejezd s kaňonem Col de Mus a městečkem Murs, pak opatství Sénangue a město Gordes. Hana dnes oslavila svátek vyšíváním, 8 štychů na pohotovosti. Večer už ale s ostatními slavila, i když doprava vína do úst byla složitější.
   



Půlka je za námi. Ráno již někteří reptali. Ale Roussillon se svými červením variacemi pískovců byl odměnou za překonání nechuti šlapat. I další městečka Ménerbes a Lacoste vykreslují krásu Provence.
   



Dnes jsme vystřídali kemp, jsme v posledním, bohužel ne v St.Rémy, ale o 7 km dále za městem Mailanes, kde se narodil pan Frédéric Mistral (ten co dostal Nobelovu cenu). Při přejezdu jsme se koupali v tom samém jezírku jako před 12 lety. Dbali jsme pokynů Jirky Okrouhlíka a vystoupali na vrcholek nad městem Eigaileres v podhůří Les Alpines , "odkud je nádherný výhled do provensálské krajiny".
v St.Remi jsme se trošku prošli s Vincentem a jeho obrazy. Večer pak nasávali. Atmosféru městečka i víno.
   



Catedral D-image se teď jmenuje Carriéres de Lumieres. Ale zážitek byl stejný, silný. Chodili jsme obrazy Michelangela, Leonarda da Vinci a Rafaela. Obecné nadšení. A jako předkrm jsme měli v Les Baux (ráno, když je tam méně lidí) obrazy lidí, na jejichž obličej a tělo jsou počítačem přeneseny bankovky a jejich prvky. Blbě se to popisuje, je to třeba vidět. Dělá to pan Philippe Assalit (koukni na Youtube)
   



Dnes jsme ráno procházeli trh v St.Remi. Jeho atmosféra je stejná. A také jsme podlehli a něco koupili. Večer pak procházka Avignonem. Papežský palác se nezměnil. Je monumentální, ale mně se nelíbí nemá jednotící nosnou myšlenku. Konec konců, ten most tady je taky nedodělaný (nedoopravený);-)
   



Bez kol. Nebyla potřeba. Nejdříve jsem prošli Arles. Víš, že bylo nazýváno Galským Římem a bylo třetím největším městem říše? A viděli jsme tu žlutou kavárnu Vincenta a také římské divadlo a za městem ten Vincentův notorický známý most. Koně tam ale nepřejížděli. Odpoledne pak bylo otužování ve studeném moři Lví zátoky v městě Stes. Maires de la Mer.
   



Dnes to byla správná provensálská cyklistická tečka. Nebo spíš vykřičník. Etapa se povedla. Nejdříve opatství St.Michel de Frigolet (vzpomínáš na "malovaný" kostel?). Pak 2000 let starý akvadukt Pont du Gard, kde jsme se vykoupali, vodní dílo na řece Rhoně, Tarascon a Beaucaire. Správná atmosféra (natočil jsem video) a mají tam draka. Dnes by se ti určitě líbilo, i když k frišnu to mělo hóóódně daleko.
   



Ahoj všichni kamarádi z Hahy,
22.8.2015 končíme. Čeká nás cesta domů. A až budeme doma, zase se vydáme na jinou cestu. Cesty mám rád. Ty, čtenáři, také, viď? Tak ahoj někde na cestě.
 
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy