Polífka s jubilanty

20.-22.6.2014
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek, Iva
Korektura Hana
Foto Hynek
Foto Míša
Interaktivní mapa
Poslední červnový víkend, letní slunovrat... To nesmí chybět tradiční Kralupská polífka. Letos ovšem výjimečná, jelikož oslavná. Kdo hodlá slavit a co? Tří kamarádi HaHy spolku své letošní kulatiny. Dohromady krásných 170... Však jsme se na ně taky náležitě nachystali, co e-mailů proběhlo naší internetovou poštou.

To všechno si promítám hlavou při páteční jízdě kolmo směr Kralupy. Dnes to beru přes Hoštice a na okraji Vodochodů sjedu dolů k řece. V Hošticích vrhám kradmý pohled vpravo - sídlo Krále Františka v tichu a míru zeje prázdnotou. Jéé, málem jsem se srazila s cyklistou, vlastně s cyklistkou. Jéé, vždyť je to Míša! Taky jede na polífku a slavit do Kralup. Kdybychom chtěli sraz plánovat, takhle přesně se nám to nepodaří. Za chvíli nás dojíždí i sám František.

Za další chvilku se už vítáme s ostatními na kralupské základně Jašesta = na zahradě při domku H6. Tedy nutno podtrhnout, že sami oslavenci - Zlata, Jana2 a PPé - se na nás taky silně nachystali. V obřích hrncích se schovávají polívky dvě - květáková a gulášová. Obě chutí vynikající! Jak jinak, když probublávaly pod taktovkou J2. Stoly se však prohýbají i dalšími lahůdkami na slano i na sladko, hlavně v režii další vynikající kuchařky Zlatky. Ten PPé si ale uměl vybrat, s kým oslaví své kulatiny! Hodujeme, debatujeme, smějeme se a taky čekáme na soumrak.

Čekáme dlouho, neb v době letního slunovratu si tento Foto Míšadává na čas. Tmu však nutně potřebujeme, neb naši oslavenci musí projít stezkou odvahy. Ta, kolektivně připravena v nedalekém lesoparku, má prověřit chrabrost a odhodlanost našich oslavenců zúčastnit se následných oslav. Není jen tak vypít upírský dryák a poznat aspoň jednu jeho složku. Velké odvahy je třeba k ponoření ruky do krabic o neznámém obsahu, povětšinou hodně hnusném... Nebo odolat roji svádivých bludiček či prorvat se nástrahami temných zombie... Nakonec zatlouci hřebík do rakve. Uff! Každý z oslavenců prošel stezkou odvahy sám a prokázal tak značnou statečnost. V cíli speciální jednotka vybavena lakmusovými papírky ještě zkontroluje suchost v kalhot(k)ách. Naše „Trio 170“ může být připuštěno k hlavním sobotním oslavám.

V sobotu v devět dojela ústecká posila - Miloš s dcerou Eliškou. Oba poslední léta záslužně snižují věkový průměr našich výletů a tedy i ten polífkový. Ačkoliv Miloš je čerstvě mladým dědou. Vnoučka kolektivně zapíjíme.

Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek

SOBOTA: Čekáme, až se K1 chopí velení cyklo projížďky. Před samotným startem nás ještě rozdělí podle barev k bílému PPému, červené Zlatce a modré Janě. To abychom mohli přispívat těmto barevně ostužkovaným cyklistům svými body za správně zodpovězené otázky. Již za humny Kralup se kocháme impozantním panoramatem Českého Středohoří a nezaměnitelně oblým Řípem. Viditelnost velmi slušná.
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek  Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
Oběd na velvarském náměstí spláchneme zlatavým Kozlem, někdo i řezaným Jako zákusek si natrháme sladké třešně, jež hojně lemují naši trasu. Z Lužce nad Vltavou se přívozem dostaneme k dalšímu pivku. Tentokrát v hostinci v Dědibabech je to Holba. Pivo, třešně, pivo... S podivem všichni přežijeme, ba většina se cítí blaze. Ještě to švihnout parkem kolem zámků ve Veltrusích, dále pak v Nelahozevsi a protáhnout se Dvořákovou stezkou mezi Vltavou a železniční tratí. Zbývá prokličkovat městem Kralupy a jsme zpět na Budečské stezce u Honzíka 6.   Klikni pro velký obrázek
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
Klikni pro velký obrázek  Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
 To už naše oslavenkyně Janička pro nás griluje lahodná masíčka - kuřecí steak, vepřovou kotletku, jemně pikantní mleté... Mňam, všichni se olizujeme a máme boule za ušima. Někteří se ještě dorází polífkami ze včera a navrch úžasnými velekoláči od Zlatky (to se pak velmi těžce hubne, aby se lehce zdolávaly kopce). Hotové gurmánské orgie!    
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
          
Po nich přichází test - snad ani ne tak inteligence jako spíše životní pohotovosti, připravenosti, každopádně se záludnými otázkami. Někdo prohodí, že je to týrání duší oslavenců, rozhodně je to však o legraci. Jó, být v HaHy spolku oslavencem, to věru není snadná a jednoduchá věc. Oslavenci obstojí v testíku celkem se ctí a tak se může přistoupit k darům. Těch je celkem hodně a nechybí ani spešl dort pro každého oslavence (známá cukrářská firma Zapp se postarala) a velmi jedlá mohutná kytice. Též pro každého. Zajímavá je vstupenka do libereckého IQ-parku, kam budeme chtít oslavence určitě doprovodit.    
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek

Přestože byl PPé obdarován pirátským šátkem ze Svijan, závidí Zlatě a Janě cyklistické naušnice. Aspoň jednu direčku v ušním lalůčku kdyby měl... Doktorským tým Harmi-Kymli rád vyhoví. Hlavně že je po ruce hřebík, kladivo (či dlažební kostka), čelní světlo a bílý plášť. PPé si sice trochu zařve, i něco málo krve je, ale v jeho oušku se třpytí roztomilá náušnička. Až něco před půlnocí spadne na zahradu a dvorek pár kapek, taky se ochladí a tak závěr oslav trávíme v prostorné kuchyni. Ku podivu se všichni vejdeme a že je nás přes 20 určitě.
  Klikni pro velký obrázek
     
Kralupskou polífku (v pořadí již šestou!) završíme nedělním cyklovýletem. Kralupští nás vedou k zřícenině hradu Okoř, Klikni pro velký obrázekna vyhlídkovou rampu kKlikni pro velký obrázek ruzyňskému letišti a do Lidic. Okoř s převahou staršího, mnohem staršího, nás shovívavě smete pohledem. V kontrastu s tím je to na okraji ruzyňského letiště, poměrně krátce pojmenovaném na Letiště Václava Havla, tak trochu o adrenalinu. Odlétá jeden obří kolos za druhým, jiná letadla přistávají...


No a Lidice, ty vás vždycky dostanou. Opakovaně dojmou, ať se jedná o návštěvu prví či desátou.

Na výroční "šesté Kralupy" budeme dlouho vzpomínat. Díky našim třem oslavencům a v neposlední řadě díky úžasné pohostinnosti našich Kralupáků (HS: Kladrubáků).
     
Klikni pro velký obrázek       Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek Klikni pro velký obrázek
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy