Sněženky
a machři na výletě

15.3.2014
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Jašesta
Středověký Hostinec Bášť
Po několika slunných a suchých dnech předpověď počasí na víkend nevalná - ochlazení a déšť. Pršet začíná, když vystupuji z vlaku na kralupském nádraží. Téměř kompletní kralupská sestava čtyř cyklistů, narvaná do pláštěnek, mě již očekává. Chybí pouze Vašek, majíc svou drahou polovičku Ilonku a její cyklokamarády tak trochu za blázny.
Od nádraží to bereme přes Nelahozeves, dále skrze zámecký Veltruský park. Není tu dnes živáčka a proto se před zámkem v klidu samospouští všichni vyfotíme. Nutno přiznat, že za celou dnešní sobotu nepotkáme jediného človíčka na kole... No co, hlavně že si výlet a sami sebe navzájem náležitě užíváme. S deštíkem, který není až tak silný, se obstojně popereme. Po desáté usoudíme, že je čas na svačinku a zahučíme v Dědibabách do hospůdky U Hofmannů. Móc dobrá a silná kuřecí polívka, vynikající čokoládový dort, kávička a pivečko Holba, to známé a chutné, prostě "ryzí z hor". Taky zavzpomínáme na prvomájovou líbačku pod rozkvetlou větví u cedule Dědibaby. To když jsme doprovázeli naší první řeku Vltavu v roce 2007...


Přestává pršet a tak razíme dál. Dokonce se vyjasňuje a to až tak, že by mohlo být na sluneční brýle! Před námi je jeden z cílů dnešní výpravy - přírodní reservace Úpor, jeden z největších lužních lesů v ČR. Nachází se v klínu soutoku Labe a Vltavy. Každoročně v tuto dobu, když to zima už balí, zde vykvétají tisíce a tisíce běloskvoucích sněženek. Jde o chráněný druh sněženky podsněžníka, částečně jedovaté rostliny. Toxické alkaloidy zejména v cibulce působí otravu, která se projevuje nevolností, zvracením a průjmem. Takže pouze se kochat a neochutnávat! Cvak cvak, pár foteček a pěšinou pod ještě holými větvemi stromů opouštíme téměř dokonalou iluzi čerstvě zasněženého lesa.

Poměrně silný vítr si se stromy povídá... Že je ten lužní les o sobotě ale nějak ukecaný! Náhle takové divně hlučné praskání, vrzání, bojím bojím... PRÁSK !!! Jedu poslední v řadě a za mnou asi 5 metrů doslova přes cestu lehne kláda vzrostlého stromu. Uff uff! Když už padají stromy jak podťaté, tak honem pryč odtud! Nečekat až se ráj sněženek změní v sněženkový hřbitov.
Podél Labe se dostaneme do obce Obříství. Zde se rychle (jelikož chutně a příjemně) vzpamatujeme z nedávného přírodního leknutí. Ve vyhlášené jídelně soukromého "řeznictví Kohout a synové" nám opravdu šmakuje. Mńam, mńam!


Před námi zůstává stále nejdůležitější cíl naší výpravy - najít odpovídající hospodu pro naše cykločtvrtky jako náhradu za zrušenou kolibu Dolínek. Kde bychom se mohli nerušeně setkávat tak, aby přibližně stejně daleko to měli kamarádi cyklisté od Kralup, Mělníka, Neratovic i od Prahy. Ztěžka chca nechca se zvedneme od jídelního stolu a pomalu upalujeme na Korycany, Velikou Ves, Předboj. Teprve v obci Bášť najdeme, co hledáme. Ještě vloni plně fungující Středověký hostinec Bášť pro letošek zrušil ubytování, šermířský i jinak komponovaný doprovodný program. Hospodářská krize dostihla i tuto jinak stylovou hospodu. Pro naše čtvrteční pivko, případně s teplou či studenou večeří ovšem bohatě dostačující. Spokojeni s naší volbou těšíme se na společné čtvrtky v jarně / letním čase.

     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy