Prasečinky

23.-25.11.2012
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura a doplňky Hana
Fotogalerie Hynek
Míša
 
Mohlo by se říci: "Sešli se, zabili, vykuchali a sežrali." Událost ovšem stojí za víc jak jednu větu:
 
   
Jak to dělal řezník František Jak to popsala Iva Jak to viděla Rudy






















Většina z nás má v živé paměti, jak loňský vepřík nechtěl s hoštickou, byť královskou zabijačkou mít nic společného. Bránil se urputně tak, že jsme jako jeden hlas Františka poprosili, aby nás příště pozval na něco jemnějšího než "Prasovraždu". František poslechl a první ze spolku HaHy se již sjíždějí v páteční podvečer koncem října do Hoštic. Sjíždějí se na zabijačku s téměř poetickým názvem "Prasečinky". František, Král z Hoštic, nás vítá v novém darovaném oblečku. Zářivě červený čepeček, tak trochu rozverný, mu sluší :-).

Netrvá dlouho a je nás něco přes 20. Dostatečný počet na předzabijačkové práce i na výrobu velmi jedlých pochutinek slaných, sladkých i na přípravu vegetariánské večeře. Tu jsme pojali stejně jako před rokem - pečené Františkovy eko brambory s českým česnekem a strouhaným sýrem nivou. Chutná všem. Taktéž pivko čepované ze sudu - jedenáctka Svijany má říz a dokonale zahání žízeň. Opomenuto není ani vínko bílé a červené a jedno jest, zda-li původem od Jožky z Pálavských vrchů nebo z úrodných svahů mělnických vinic. Či dokonce ze slunné Itálie? Domácí kořalečky, voňavé to pálenky ze slivky, meruňky i višně to ovšem jistí. Methyl, ethyl, nejsme na Moravě a tak se nebojíme nic. Naopak...

Živo a veselo je velmi, smíchu nadmíru. Ať už při promítání videa z poslední bezdědické HaHy akce nebo při soutěži buchet do jitrnic. Výrobou těchto byla zaúkolována některá děvčata. Hodnotíme pouze vizuelně (aby zbylo do jitrnic), o to více však ochutnáváme buchty pravé české, moučníky a koláče jablečné, s tvarohem, mákem a švestkami. Nechybí ani klasické bábovky, perníky, ani pečení slaní šnečci s ořechy... Zasloužíme si vůbec takové hody?!? Ale jistě, zasloužíme. Po té, co někteří absolvují ještě půlnoční taneček v rámci myslivecké zábavy v místní hospůdce a jiní zas debaty hluboko filozofické, kteréžto přes půlnoc i hluboko sklouznou, se uložíme k posilujícímu spánku.

Abychom ještě za sobotní ranní tmy vstali, zatopili pod kotli a očekávali příjezd našeho pašíka. Ten, ačkoliv váhově předčí prasátko loňské, poslušně lehne po první ráně. Těžko říci, zda díky respektu z našeho pana řezníka, zkušeného a lety prověřeného nebo pod dojetím z nového označení "Prasečinky". Možná vlivem obého.

Pak už jde všechno jak na drátku. Maje zkušenost z loňské zabijačky a hlavně pod taktovkou řeznické profesionality se motáme/pomáháme u všeho. Vykrvení, očištění, zavěšení za zadní nožky na rozporku. Bourání masa, vyčištění vnitřností, následné vaření v kotlích. Krájení sádla, masa, škvaření sádla, příprava nádivky jitrnicové, jelítkové a pro tlačenku. Dochucování i samotná konzumace zabijačkového guláše, ovárku... Mňam (nic pro vegetariány). Míchaní zabijačkové polívky-prdelačky.

 

Na dvorku pak výstavka jitrnic, jelit, tláči - úžasný pohled! Kocháme se pomalu jak z atraktivního vyhlídkového vrchu do malebného údolí. Umýt necky, vaničku, kotle, hrnce, nože, prostě veškeré pomocné náčiní.

Spravedlivé rozdělení zabijačkových výdobytků a masová tombola. Tahá se z omšelého Františkova klobouku. Ouha, první zádrhel. Špatně jsme se spočítali - je nás o jednoho víc jak masových balíčků. Tak znova. Čerstvé přerozdělení čerstvého masa. Počet masových hromádek musí odpovídat počtu účastníků zájezdu. Pardon, účastníků zabijačkových Prasečinek. Jo, už to sedí. Uff, byla to docela solidní fuška, jdeme si taky sednout, ať dá někdo na kafe...























P.S. Našemu Františkovi velké díky za hektické prasečinkové zážitky. Že se nebojí sezvat hordu v plné síle HaHy. Naopak - Františkův komentář následující den dává naději v zítřky příští: "Přátelé, děkuji, bylo to úžo! Myslím, že by se k nám na spaní vešlo ještě hodně kamarádů."  
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy