Bezdědice
s K. Hynkem M.

14.-16.10.2011
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura a doplňky Hynek+ Hana
Hynek Fotogalerie
Karel na Rajčeti
Emilka na Rajčeti
Interaktivní mapa
Jeden říjnový pátek. Nikoliv 13-tého (to bylo včera). Tudíž všechno by mohlo klapnout, žádné zádrhele, nepříjemnosti či dokonce jobovky...
Členové a přátelé HaHy spolku se sjíždějí do Bezdědic. Tuto vesničku na spojnici Vrátenská hora - Bezděz vybrali oba Vorli jako ideální místo sletu. Na samém vršku Bezdědic hned vedle kostela se hřbitovem nelze přehlédnout poctivou budovu bývalé školy, dnes základnu Domu dětí a mládeže. Pro vícero osob prostorné zázemí, kde možno důstojně uzavřít cyklisticko-turistickou sezónu HaHy. Jubilejní desátou! Tož račme vstoupit...
   

Hana kmitá v kuchyni

Tak pěkně do řady...

Dobrou chuť
Drtivá většina stihne přijet ještě za světla. Všichni ze Sudet, od Mladé Boleslavi, z Kralup, jedno auto (s řidičkou Stáňou) z Prahy. Hana stihne uvařit prádelňák výborného segedinského guláše. Stihne to i Emilka. Ačkoliv z daleké Moravy pozvaná, dostaví se mezi prvními. V Bakově nad Jizerou vystoupí z vlaku, aby se se záhy na kole potkala s Janou Hubkou, mířící též kolmo do Bezdědic. Obě děvčata se vidí poprvé naživo. Poznají se však hned - webové stránky HaHy jsou dostatečně mediálně profláklé. Najdou se ovšem i tací (a není jich málo), co v černé tmě na kolech tápou a za kliku DDM berou při magickém svitu měsíčním. V hóóódně pozdních hodinách večerních, ba téměř nočních. Segedínského guláše k večeři se dostane na každého, jen Kalimero ho posnídá až druhý den v sobotu (vydatně totiž povečeřel jinde a řečí kolem toho bylo ještě vydatněji... ).
Místo večerníčkové pohádky nás Vorli pozvou na malé noční rozjímání Bezdědicemi. Hana s Hynkem zarecitují vybranou pasáže z Máchova Máje
„V půlnočních ticho je dobách;
světýlka bloudí po hrobách,
a jejich modrá mrtvá zář
svítí v dnes pohřbeného tvář,...

Působivě poetická procházka! To aby se dobře (?) spalo.

Zdát se muže o otcovrahu Hynku Schiffnerovi, který se narodil v nedaleké Dubé a byl popraven v Mladé Boleslavi v poslední popravě v Čechách lámáním v kole. Nebo o strašném lesu pánovi, loupežníku Václavu Kumrovi, který se narodil ve 2km vzdálené Vísce a po loupežném životě a dvaceti letech věznění na Špilberku ve Vísce i zemřel. Tak "dobrou noc".
Zdroje: historie vzniku Máje radio-Mácha a Máj a hlavně: rozhlas.cz - toulky - případ Máj 

 


Víska

Březinka

Bělá pod Bezdězem
Sobotní ráno sice mrazivé, přesto nádherné - vymalováno je do blankytna, okolní zralá zeleň se chystá zlátnout, viditelnost perfektně ostrá. Jako břitva. Což chválíme v pozdním odpoledni z vyhlídkové hradní věže zříceniny Bezděz, nacházející se na kopci Velký Bezděz (603,5 m n.m.). A zapíjíme benátskou medovinou v podhradí. Před tím však kolmo trochu prokličkujeme krajem. "Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas... ". Ano, kolujeme krajem básníka Karla Hynka Máchy. Téma k výkladům, faktům a našim soutěžím je tak logicky dáno. Obědová pausa taktéž nezklamala - přímo pod Bezdězem, v osvědčené hospůdce U výra si všichni pochutnáme. Sedíme venku, sluneční paprsky nás propalují. I dvě hodiny po poledni mají na říjen nebývalou sílu... Frýdlantský Karel dokonce vystaví slunci svou obnaženou hruď. To Mimi se zimomřivě schoulí minimálně do tří vrstev teplého oblečení.

U výra...

rybník Karla IV

Ždár
Na základnu DDM dorazíme s prvním šerem, tachometry ukazují něco kolem 55 ujetých km. Poctivě po silničkách i obtížnějším terénem. Naše řady posíleny o PPého, vzal to kolmo po ose z Mělníka. V průběhu večera zaznamenáváme ještě jednoho mělnického příchozího. Je to náčelník cykloklubu Mike. Pozvali jsme Michala 1/3, aby nám řekl něco bližšího o Bernských Alpách, kam by vícero z nás rádo příští léto i s kolem zavítalo. A někteří třeba i do Pyrenejí či alpského průsmyku Stelvio... Prostě plánuje se o sto brdo a skoro všichni se už těšíme na červencové OČ, tu príma cykloobjížděčku okolo Čech a taky na jarní už "HaHy klasiku" - OdPrDos 2012, tentokrát podél řeky Ohře.
Nakonec mezi nás zavítá ještě Lenka s Milanem Čurdou - naše známé ČuMi-LKy, opakovaně úspěšné v kokořínském Cyklotreku. I zaokrouhlujeme se na pěkné čtyřiadvacítce - právě tolik nás tento sobotní večer, kdy zavíráme sezónu, je!
Všichni jsme zvědavi na cizokrajnou přednášku s promítáním - FraM, tedy František s Míšou téměř celé září cyklovali po Tibetu. Silné zážitky a krásné fotoobrázky! Jinak si dál promítáme fotečky a videa, vzpomínáme a těšíme se jimi. Bohatá sezóna to byla! Bohatě je i jídla a pití po dlouhých stolech. I když pivní 30-tilitrový soudek vypit relativně brzy. Inu, kvalitní kvasnicové Svijany jsou holt silně pitné. Hodujeme, soutěžíme, hodujeme, soutěžíme. V trojrozstřelu vyhrává Rudy a to cenu opravdu velmi pěknou. Je to Kniha HaHy s bohatou fotodokumentací za uplynulé desetiletí. Jen málo nás jde spát před půlnocí a docela slušný počet nás padne do peřin o druhé ranní.

Suchý mlýn

Nosálov

listová jízda
Nedělní ráno je stejně tak křišťálově čisté jako to předchozí v sobotu. Snad o stupínek, dva je tepleji. Opět míříme tam, odkud máme šanci na skvělé výhledy. Tentokrát je to rozhledna na Vrátenské hoře (508 m n.m.). Dáme nejlehčí převod, tedy kašpárka a kolmo vysupíme k úpatí rozhledny. Někdo je tu poprvé, jiný podruhé či poněkolikáté. Všichni nadšeně však ukazujeme na známé okolní vršky, o těch vzdálenějších se dohadujeme. Hrad Housku máme blizoučko, skoro na dosah ruky... Ve městě Mšeno skouknem půvabné městské lázně, sloužící v letní sezoně jako koupaliště. Na mšenském náměstí probíhá právě revitalizace, nicméně chutně zde poobědváme U Zlatého lva. Ještě musíme do nedaleké Stránky, kde to všechno začalo. Musíme pozdravit rodný dům Lenčiny maminky, kam nás Lenka jednoho letního víkendu před 10 lety pozvala... Vše klaplo na výbornou, loučíme se. Někteří se vrací do Bezdědic, aby pobrali své saky-paky a autmo či kolmo pokračovali k domovu. Jiní mají už na kole nabaleno a směřují na Prahu či Mělník.
Zmínit musím zastávku u mlýna (Karle, je to jiný než ve filmu) a na muzejním nádraží Sudoměři.
Bezdědice v kraji Karla Hynka Máchy se osvědčily. Určitě tu nejsme naposled.
   

Nosálov

Lázně Mšeno

Tady to začalo (Stránka)

Mlýn u Vrátna

Sudoměř

Podzim
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy