Okolo Kralup
za Zelňačkou

Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura a doplňky Hana
Hynek
Fotogalerie
Interaktivní mapa
Tento zápis musím učinit velice opatrně, protože zelňačka se Janě skutečně podařila, ale nesmím to s chválou přehnat. Za prvé proto, aby se snažila i příště (bramoračka) a za druhé proto, aby se ostatní kámošky neurazily a abych dostal polévku i od Evy, Hany, Ivy, .... Zlatky. Začnu tedy brífingem. Tam se obyčejně probírá plánovaná trasa a pozoruhodná místa zastávek. My jsme se probírali:
kudy sem kdo přijel
červeným vínem  (portugal)
bílým vínem ((chardonay)
pivem (i nealko)
perníkem
špenátovými hlemýždi
Tečku netvořil pokyn "Do sedel", ale PePého medovina ke dvěma událostem, které se vážou k 28.6.:
atentátu na Františka Ferdinanda d´Este
narození Vladimíra Pustiny 
Nějak se nám ale podařilo nasedlat, počkat až se Hana vrátí pro rukavice a pod vedením KaTá vyjet. Prvním zpestřením byl slalom mezi Minickými veselými hasiči, kteří tu závodili.
Pokračovali jsme docela zprudka, ze silnice do terénu, zeleného tunelu a stoupání završené skoro  horolezeckým výstupem na vrchol v Rusávkách, kde Karel zavzpomínal na historickou dobu, kdy se zde scházeli mladé dvojice za účelem bližšího seznámení (Jana hlídala kola).    
Rotunda narození panny Marie v Holubicích byla další zastávkou, která byla (asi na naši počest) otevřena. Za Trněným Újezdem jsme se rozhlédli krajem, neuhnuli na cestu co je jako žádná ze sta a neobědvali jsme v Dřetovicích (nechtělo se nám čekat dvě hodiny na otevření, i když bychom si mohli zatím prohlížet pomník padlým první světové války), to jsme nechali až na Stehelčeves (první písemná zpráva 1316) a hospodu u Tůmů. Pokud někdo nedojedl kachnu, zelí si vzala Hana a kosti jsme vzali Noře, která tímto děkuje.   Obětí světových válek bylo mnoho. Žijí příbuzní padlých? Vzpomenou si ještě?
Cesta kolem valu strusky a výhled na těžní věže naznačoval, kam míříme. Karel ještě zavzpomínal, jak jezdil do školy na divokých trubkách ve sněhu, pak jsme párkrát šlápli a byli jsme u dolu MAYRAU. Karel nám zde vyjednal fotografování modelek v rouše Evinném, ale předběhli nás nějací ... (určitě Pražáci), a tak jsme se nedostali ani k prohlídce hornického skanzenu (s důlním strojem), ukecali jsme alespoň promítání v kině muzea. Máme cíl na jindy.  

Cesta zpět byla z kopce a naši rychlost zvyšovaly cílové odměny: plenění Táchovic plantáží a Janina zelňačka. Rychlost byla taková, že se peleton dokonce roztrhal a někteří (jedna) se i ztratili (ale našla se). Jahody i pivo ze sedmého schodu byly dobré, Janina zelňačka nejlepší. Těžko se od ní odjíždělo. Radostně se na polévkovou etapu pojede příští rok. Děkujeme.
  Karlův otvírák. Je kouzelný, což?
Nedělní Kralupský okruh s hlavními cíli: Františkova usedlost, Františkovy včely, Františkova hospoda (vše v Hošticích - bez Františka) a vedlejším cílem: park zámku Veltrusy radostně projela skupina Hahykaja (přezdívka Hahykaše). V cíli jsme dojedli zelňačku a meloun. A bylo nám dobře, letně.
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy