Pepe v prameništi Křemelné (fotil Jašesta)

ODPRDOS Otava
s cyklofestem

Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek  doplňky Hana Hynek (a PePJaš)
Fotogalerie

video-1.Máj Sušice
video-1.Máj Otava
video-pod stromem
video-cyklistický trojboj
Interaktivní mapa
a mapa s obrázky a profilem

MAPA NA CYKLOSERVERU
KMZ - pro google earth
GPX - pro navigační přístroje
Přípravný dokument s testem
"To v žádném případě!" odvětila Hana Horká, když se osazenstva chatky číslo 7 zeptal vstoupivší tramp, který předtím prokopl zámek zamčený nedbale na jeden západ, "Mohl bych se tady vyspat?". To ale jedinou dramatickou událostí předbíhám poklidný pozvolný sjezd OD PRamenů DO Soutoku zlatonosné řeky OTAVY.

Průvodce podél řeky nám dělal pan Zdeněk Šmíd svou knihou OTAVA-Putování po řece: "Kolébkou Otavy jsou hory. Zdálky je slyšíme a cítíme: dech milionů smrků. Jehličí, smůla. mechy napité vodou. Tlení. Věčný šum Šumavy. Věčné ticho mlžných slatí. Vyzvánění potoků pod vějířem kapradin.
Jak píše Kalimero na svém webu: Otava nemá pramen. Otava vzniká soutokem Vydry a Křemelné. Vydra nemá pramen, vzniká na Modravě soutokem Roklanského, Filipohuťského a Modravského potoka. Modravský potok nemá pramen, vzniká v bažinách na Březníku jižně od Modravy.
Naši velvyslanci Čech PePe a Japonec Jašesta navštívili ve čtvrtek sněžné prameniště Křemelné. Zbylých deset cyklistů se s nimi spojilo v penzionu Modrava, který můžeme (kvalita, cena, příjemnost obsluhy, pestrá švédskostolní snídaně) jen doporučit. Chyběl tedy jen Vlčánek.

V pátek ráno jsme už málem vyhlašovali tipovací soutěž, kdy dojede a překvapil. Byl (takřka přesně) v 9:00 na startu (svou čtvrteční nepřítomnost si nadělal v neděli etapou Zvíkov->Modrava s půlnočním dojezdem). Bylo nás tedy dvanáct a Vlčánek. Správa Národního parku Šumava nám doporučila, abychom neporušili pravidla pobytu, pramen u Březníku. Vybrali jsme tedy vhodné místo a pramen určili a skoro všichni se tu zvěčnili na čipu digigálního fotoaparátu.
Pak to šlo s nám z kopce (Březník 1133 m/m): Modrava,
- Vchynicko-tetovský plavební kanál - 1799 vybudován  na splavení dřeva, nyní přívod pro elektrárnu
- Antýgl - 1523-1818 zde pracovala sklárna, která vyráběla duté sklo a páteříky (kuličky pro růžence)
- Srní - Klostermannova chalupa (č. 46) -  natáčení filmů Pod jezevčí skálou,  Za trnkovým keřem
V nadmořské výšce 627 m/m na Čeňkově pile začíná Otava soutokem Vydry a Křemelné a také začíná náš oběd v restauraci Bystřina (též můžeme jen doporučit). Začínají tu vodáci na kajacích a my si začínáme s Klostermanovou 13°°. "Natáhněte krky, uvidíte Smetanovy smrky" - pravil Kalimero na místě, kde mistr zasadil jeden ze smrků a začal také skládat Otavu, později přejmenovanou na Vltavu ;-).
Hlavní město šumavského zlatokopectví Rejštejn, Annín, Mouřenín, Dlouhá ves, tlačicí vložka a jsme v Sušici, kam 1840 přinesl (?) Vojtěch Scheinost výrobu sirek. Naše děvčata do města zase přinesla svou kouzelnou, čarokrásnou, čarodějnou přítomnost.

1.5.1929(tyden.cz): Samotný průvod vpochodoval na Václavské náměstí o půl desáté dopoledne, na čele jelo 150 cyklistů a cyklistek z dělnických cyklistických klubů. Efektní zahájení prý ocenili všichni přihlížející Pražané. „Největší interes obecenstva se soustředil arciť na čelo průvodu - na cyklisty."
1.5.2010:Samotný průvod vjel na náměstí Svobody v 9:15. Na čele cyklistické části jela na alegorickém voze Karla T. Žofka s písní na zobáku. Efektní průjezd pískem sice ocenili všichni Sušičtí, ale moc nemávali, protože je mátl Král s vlajkou SSSR na klacku - nevěděli, co si o tom mají myslet (viz video).

Po ulici T.G.Masaryka peleton opustil město, aby se rozjařen zastavil pod kvetoucími stromy a věnoval se prvomájovým povinnostem. Bujarost poněkud pozastavilo stoupání na největší hrad ČR (?) Rabí. Pěkné tempo pak přibrzdila prvomájová pouť v Katovicích  a zastavila přestávka v restauraci U papeže ve Strakonicích (nedoporučujeme).
Šik našich ořů k bratru Žižkovi, který stál u Sudoměře, dojel takřka na první pokus, jen průzkum slepého ramene Otavy za pískem nás stál trochu času a tamozpětnou jízdu. Též jakousi kaši (nebo keš?) jsme objevili a tajnou zprávu si přečetli. Čas byl naším přítelem a u bratrova monument jsme setkali s šikem cyklofestů, v jehož řadách byli i velcí psi a na vozících malí psi (a malé děti). Díky vedení místní děvy Lucie jsme do Benešovského mlýna u Heřmaně dojeli mnohem menším bahnem, než by nás čekalo na cestě mezi slavnými rybníky. Utábořili jsme se u mlýna, kde jsme si vyslechli příhody dalších bojovníků.
Kochal a Švihal - logo hoši cyklofestu. Autor na 95% pan Křemeček.

Sobotní večer patřil cyklofestu, setkání cyklocestovatelů (takže jsme se patřili). A zažili jsme:
- cyklistický trojboj: (Zelená-peprmintka, běh, start kola LeMan, žlutá-vaječňák, jízda terénem, červená-griotka, cíl)
- večeři: prasátko
- cestu za snem - promítání z jízdy Heřmana Volfa, českého handbikera z Prahy do Paříže - obdiv, naděje nejen pro handicapované lidi a také legrace
- vyhlášení trojboje - cenu získal Karel Tácha
- tombolu - vyhrál skoro každý

 

Aby nedělní cesta nebyla jen z kopce, začali jsme do kopce. Na kopci byl altánek, pod kopcem Putim (i s policejní stanicí) a pak už fakt žádný kopec nebyl, cyklostezka do Písku byla pěkně rovná, asfaltová. U Putimské brány jsme ty dvě panenky z obrázku vpravo nenašli, je to výzva pro příště.
Šrámkův splav na nejstarším kamenném mostě v Čechách nám přednesla (z hlavy) má manželka. A docvakli jsme to až na Zvíkov, soutok s Vltavou.

 
Opět v závěru u Zvíkova cituji pana Šmída:
Dnes tady Otava neumírá. Jenom už náhle není, mlha před ní, mlha za ní. Humánně se proměnila v jezero. Jezero lemují nízké šíje lesů, po hladině pluje královský Zvíkov. Kolem projíždějí výletní lodě s těmi, kdo se radují z krásy světa, byť nespatří víc než povrch, lesklou hladinu. Pravá krása, ponurá a pravdivá, trne v polotmě čtyřicet metrů pod nimi: rokle, Anenské peřeje, Šperloch a kamenná hráz, základy hospod a převoznických chalup. Temně zelený stín sumce při úpatí skály.
Poslední domov Otavy.

Poslední domov Otavy

Oběd v Pivovarském dvoře
(dražší, ale dobré, rychlé)

Pac a pusu k diplomu
Zlatý sjížděč Otavy
    

Map your trip with EveryTrail
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy