Jizerky z Jizerky
a také: Setkání s exhibicionisty

Určitě Vás nejvíce zajímají ti exhibicionisté. Vysvětleme si to na začátku, abyste nemuseli číst následující Hanin text hltavě a nedočkavě  a mohli si jej v klidu vychutnat. Exhibicionista je někdo, kdo Vám odhaluje svou "krásu" rozhalením kabátu. A to samé dělali malé smrčky u naší cesty. Ač je sníh oblékl do slušivého sněhové - ledového kabátku, nechali se bez ostychu prudkým větrem odhalit a nechali svůj oděv stát vedle svého obnaženého jehličím chlupatého, tedy nahého těla.

A proč Jizerky z Jizerky to vysvětlovat nemusíme, to přeci každý pochopí.
smrček větrem odstrojen
Prolog: V úterý večer mě začala bolet záda v oblasti beder, takže jsem pouze pomalu chodila a v noci se bolestí budila. Ve středu jsem zkusila brufen, nezabral. Ve čtvrtek už to bylo lepčí a v pátek už jsem měla těžký absťák z nedostatku pohybu, takže jsem vyrazila na aerobic. Teda nic moc, flákala jsem se a večer jsem pro jistotu přikládala teplý gelový polštářek. Ale jinak byla docela čilá!

Na sobotu jsme se rozhodli pro Jizerku. Letos jsme odtud ještě nevyráželi a navíc v Béďově se proháněli závodníci, akorát rosničkáři předpovídali vítr a to není pro Jizerku ideální počasí. Ráno jsem vstala a ouha, záda tvrdě odmítala poslušnost, ohnout se k umyvadlu a k  ponožkám bylo nad jejich síly, ale zaťala jsem zuby a přiložila gelový polštářek. "Chceš jet?" zahájil Hynek výslech. "Chci", odvětila jsem  a připravovala mu sváču. "Opravdu chceš jet?" Hynek přitvrdil a začal nasazovat soucitné pohledy. Nakonec svůj výslech ukončil dlouhým proslovem: "Když řekneš, taxe vrátíme i kdyby to bylo hned na začátku a víc o tom nebudu mluvit." Byla jsem ráda, že výslech skončil a tiše jsem přemýšlela, jaxi zavážu boty a připnu běžky, ale co, problémy budeme řešit až nastanou. V autě jsem si zapla vyhřívací potah a bolest definitivně pochopila, že se mnou nic nepořídí a odtáhla.

Již cestou z Horního Polubného jsme si všimli, jak vítr víří sníh, i když obloha byla nádherně modrá. Na Jizerce jsme vjeli na parkoviště a vítr počal cloumat autem. Ani se mi z auta nechtělo, ale jiná alternativa se nenabízela, záda nebolela, takže jsem namazala sádlo, Hynek se rozhodl pro bruslení a pak chvíli hledal čelenku, kterou jsem viděla, že si nesl ráno do auta zavěšenou na špičkách lyží. Nakonec natáhnul kapuci, vztekle praštil dveřmi auta, na dotaz "Ty si ani nedokážeš vzít čelenku", štěkl "Ne" a vyrazili jsme. No, držela jsem se při zdi a jela stálým pomalým stařeckým tempem. Vítr nám fučel do zad, takže stačilo roztáhnout ruce a jelo to samo i do kopce. Hynek byl mým tempem nadšen. Stačil  fotit, svačit a vždy mě v pohodě dohnal. Panoramata se sqěla, výhledy byly nádherný, ale jaxem se zastavila, začala mi být zima a to sem byla fakt dost oblečená. V pohodě jsme dojeli přes Bunkr, Vlašský hřbet a Hraniční na Smědavu.  Odtud jsme pokračovali po červené na Předěl, kde jsme zavzpomínali na letní cyklovýstupy na Paličník a po zelené jsme se vydali na zpáteční cestu. Mysleli jsme, že budeme trochu schováni před větrem, ale to jsme se zmýlili. Teprve teď si nás vítr vychutnal (i  jihovýchodní vítr je krutý..), takže jsme postupovali v předklonu a jakmile jsem zdvihla trochu hlavu, vmetl mi do tváře vířící sníh.  Vydrželi jsme i závěrečnou cestu od Pyramidy na parkoviště, ale kdyby mi někdo vjel do cesty, taxem přes něj upadla. Což se samozřejmě povedlo mně, uhýbal jsem na zmrzlé silnici psu (kupodivu ne našemu) a plnou vahou svých sedmdesáti kil kecl na hyždě. Ještě teď, když dosedám na spodní pravou tváře musím být opatrný.

Na parkovišti jsem vlezla do auta a Hynek se rozhodl, že je čas naučit se nasazovat řetězy. Je šikovný, povedlo se mu to, takže cestu do Tanvaldu jsme absolvovali se sněhovými řetězy. Doma jsme zjistili, že si Hynek položil chytře čelenku na plochu pod zadním sklem, tam, kde se normálně vozí vajíčka a která se při otevření kufru sklopí, takže čelenka  nebyla vidět.


Ledový sob
to jsem zvědav, jak vyjedou
musí počkat na jaro...
z obličeje mně koukají akorát oči
Z Hany jsem si užil jen očí a nosu

Zapsala Hana fotil, opoznámkoval a redigoval Hynek


Na hlavní stránku HaHy