Hluboká, Temelín a rybníky V Písku u Putimské brány: Hynek, Vladimír, Dušan, Jana, Hana, Lenka, Michal a Iva Rybník (jičeský, samozřejmě)

Týden od 13. do 20. 7. 2002 jsme strávili v jižních Čechách a projezdili jsme je poctivě křížem krážem, každý den ke stovce kilometrů. Základnu nám tvořila lovecká chata lesů Hluboká. A lovecká chata to byla každým kouskem: lustry z paroží, hrnečky,  talířky a talíře s jeleny, zajíci, kanci a jinou zvěří. Na stěnách dřevo, na podlaze lino s motivem dřeva. Jen místo lesní studánky byla chata vybavena koupelnou s netypicky bílou vanou místo zelené. Vlastní chata byla v bažantnici, takže v takové "slepičárně". Jeden pokoj s třemi lůžky nás stál na ten týden 1000,- Kč. Ač chata měla velkou "zasedačku", která nemohla nepřipomenout kančí hostinu myslivců v Slavnostech sněženek, večery jsme spíše trávili v kuchyni.

Následující text zapsal Hynek, obrázky a odkazy zpracovala Hana (a že jich je):

Sobota 13.7. - Příjezd

Náměstí v Českých BudějovicíchPo cestě, kde nás zdržela série objížděk a překvapila "vůně" kafilerky se někteří rychle (Hana+Jana), jiní rozvážně (Hynek), oblékáme do cyklistického a JEDÉÉÉM. Po několika neúspěšných odbočovacích pokusech se trefujeme na asfaltový chodníček podél Vltavy (připomíná cyklo-asfaltky na podunajské stezce) a dorážíme do Českých Budějovic. V místním informačním středisku nakupujeme mapu Jihočeské cyklotrasy I.(1:75 000), kde jsou pěkně tučnofialově označeny cyklotrasy tak, že vypadají jako dálnice. Z ČB pokračujeme dle trasy, kterou jsme našli na internetu.
Cestou propichuji duši (už dlouho se mi to nestalo, skoro se mi už stýskalo) abych pak zjistil, že náhradní, kterou s sebou vozím, má automobilový ventilek a ten tím ráfkem prostě neprorvu. Naštěstí záplata drží. Jana pak v zatáčce sjíždí z krajnice na trávu a předvádí parádní smyk s vyrovnáním a bez pádu, ač je jede první den s espédéčky.
Při večerní siestě nás pak několikrát v tichu lesa překvapí výbušné spuštění kompresoru, při kterém vždy povyskočíme.

Neděle 14.7. - Český Krumlov

Zámek v Českém Krumlově Zlatá koruna Když jsou všichni ráno nastoupeni k odjezdu, Hynek zjišťuje, že návštěva WC je skutečně neodkladná, a tak se výjezd o pár minut (asi 15) opožďuje. V ČB krásně jedeme dle dobře značených tras a najednou šlus, značení jinde. Po konzultaci s dvěmi mapami a domorodci docela brzo nacházíme správnou výpadovku. V dalších dnech zjišťujeme, že tento jev není neobvyklý. Trasy, které jsou v mapě ještě nejsou v reálu všude hotové.
Na cestě Jana opět smykuje (tentokráte na zabahněném asfaltu) a opět nepadá, nechápu jak to dělá. Naší první zastávkou je Zlatá Koruna . Než vystoupáme ke klášteru, překvapuje nás množství lidí ve vodáckém kempu, kam se hrabe Václavské náměstí v Praze. Po prohlídce kláštera, který ve své historii byl i mydlovarem a továrnou a ve kterém se bude zítra světit kostel, se rozhodujeme, že hlad ukojíme až v Krumlově. Zde rychle objevujeme Pizzerii s posezením venku, pohoda.
Kola si schováváme u prodavače pohlednic a procházíme jeden z okruhů zámku. Je to teda prohlídka expres. Ještě nemáme prohlédnutou jednu místnost a už je slyšet výklad z další komnaty. V maškarním sále vyčerpaně klesám na podium a se zbytkem sil pak prohlídku končíme. Po prohlídce známého otáčivého hlediště v parku nám vrací káva síly a po té, co najdeme WC nám nic nechybí. Obdivujeme místní expozici v galerii (bez kýčů), ve které je například super kabelka za 7000,- (bohužel jsem je právě neměl u sebe), fakt pěkná. Překvapuje mě množství občerstvení a restaurací, které hojně lemují břeh řeky.
Závěr výpravy je v typické přívětivé hospůdce v Čejkovicích se stoly tvořenými špalky. Nízké ceny, přívětivá hostinská, dobré jídlo a řezané pivo, co dodat.

Pondělí 15.7. - Konečně všichni spolu (skoro)

Sluníčko se těžce prodírá mraky, když vyjíždíme. Má chyba v navigaci výpravy nás zavádí na panelovou roletu, jejíž drkotání mě rozčiluje, zvyšuji tedy rychlost, aby drncání bylo menší, z brašničky na řidítkách mi vylétávají kapesníky, jsem ještě více vzteklý, no Hana vám to lépe vylíčí v plných barvách... Po telefonátu Ivy z Prahy odhadujeme, že do Vodňan a zpět to bude v pohodě. Projíždíme typickou rovinou mezi rybníky. Ouha, při výjezdu z Vodňan volá Iva, že jsou 30 km od Hluboké (to my taky).
Hana zvyšuje rychlost a odděluje se, aby dříve přivítala zbytek výpravy z Prahy. Na nejbližší křižovatce při snaze si trasu po silnici zkrátit si návratovou dráhu prodlužuje o 8 km (co to na ní je) a tak se setkáváme na parkovišti všichni prakticky najednou.
Po obědě již za sluníčka vyrážíme v plné síle (+Iva, Lenka, Michal, Dušan) po trase z mapy, kterou přivezla Iva. Právě ta se stává po několika málo kilometrech obětí defektu, praskl jí řetěz. Severovýchodní okruh si oživujeme sběrem fialových lesních plodů a projíždíme severní vilkovou částí ČB. Večer si užíváme v restauraci "U Kapra" v Hluboké, kde koštujeme především rybí speciality. Po večeři si Iva vyzvedává opravené kolo a už se těšíme na zítřejší cyklokilometry.

Úterý 16.7. - Počasí mění plány

Zámek Hluboká, to jste určitě poznali Prd, žádná jízda nebude, dost prší. Ač zásobovací četa (Hana) ráno dovezla čerstvé pečivo za sucha a my jsme připraveni s nohama takřka v ťapkách, svatý Petr mění naše plány. Navštěvujeme tedy zámecký okruh na Hluboké, odpoledne pak pěšky objevujeme České Budějovice. Navštěvujeme historické objekty, rozhlednu na věži, zvyšujeme obrat v cykloprodejnách. Večer si pak objednáváme v restauraci mimo jiné také 2x černý čaj. Číšník pak přináší jen jeden černý a jeden ovocný s dotazem, nemohl být jeden ovocný. Po naší záporné odpovědi, že ne, místo omluvy praví, "tak nebude" a odchází. Připomíná mi to jinou historku, kdy mému kamarádovi shodil číšník párek do klína a pravil "a máš to". Večer pak sedíme na koncertu Jiřího Schmitzera, na jehož vystoupení se naše názory různí.
V noci pak dojíždí i Vladimír s Clifem, jsme komplet.

Středa 17.7. - Kolem atomovky do Bechyně

Nadržená Iva může konečně nasednout na svého oře (už to fakt nemohla vydržet, chtěla už i běhat). Betonový most v Bechyni Předchází tomu výtka Dušanovi, který místo snídaníě dává nově zakoupená držátka (tedy chytátka) na řidítka, zakončená větou "On posnídá řidítka". Mírné mrholení neodrazuje nás, natož Clifa. Horší to je, když při průjezdu kolem chladicích věží elektrárny Temelín se spouští stavidla deště na plno. Hromadíme se v autobusové zastávce bez oken, která se po chvilce stává přeplněnou převlékárnou. V Týnu nad Vltavou  navštěvujeme Galerii, kde právě probíhá  výstava  Dvorky 2002. Posléze přejíždíme jednoobloukový betonový most u Bechyně nad Vltavou. Hana s Ivou objevují Střední keramickou školu, před kterou se Iva fotí. (Tedy,  ne že by škola byla architektonický sqost, ale Ivy maminka zde studovala.) Na náměstí po pečlivém výběru a diskuzi bereme útokem cukrárnu, aby se Iva pak kompenzovala něčím slanějším - anglickou slaninou nakoupenou ve vedlejším řeznictví (byla to fakt dobrá kompenzace). Den pak končí prudkou bouří následovanou partičkou licitovaného mariáše.



Čtvrtek 18.7. - Nákup

  Malované kapličky v Albrechticích Dnešek netypicky začíná bez deště a tak bez problémů a rychle dojíždíme do Písku. Na náměstí nacházíme prodejnu Jitexu Písek, kde se  oddáváme své nakupovací vášni. Prodávají zde totiž termoprádlo  za poloviční cenu než moira. Zpočátku to sice vypadá, že nás starší prodavačka nebude mít ráda, když na dotaz "Co budete chtít?" odpovídá Hana "Všechno" a na opakovanou otázku "Co si chcete vyzkoušet" Hana odpovídá obdobně, ale pak se vztahy uklidňují,  Vorlovi zde utrácejí 1700,-Kč.
Na radu v informačním středisku (bylo v každém městě, které jsem v jižních Čechách navštívili) ještě navštěvujeme expozici místní vodní elektrárny, kde si můžete zblízka prohlédnout v chodu fungující stroje z počátku 20. století se značkou Křižík.
Město opouštíme Putimskou branou, projíždíme kolem Tálinského rybníka, prohlížíme si malované kapličky v Albrechticích a vracíme se do Hluboké. Po pěší procházce a večeři v Pizzerii pro nás Lenka a Michal připravili na večer hru inspirovanou gobelíny ze zámku na Hluboké, na kterých jsou znázorněny přísloví. Dva členové tříčlenného týmu běhají po našem příbytku a bažantnici a hledají gobelíny (nápisy s příslovím na čtvrtce), aby pak beze slov nakreslili třetímu členu dané přísloví. On pak musí z jejich výtvarných děl toto přísloví poznat. Taková hospodyňka, co skáče pro peří přes plot, to by šlo, ale jek nakreslíte "Kde se dobře hospodaří, tam se dobře daří", zkuste si to někdy. Na předposledním místě končí skupina Hana, Jana, Vladimír na pěkném druhém místě Iva, Dušan a Hynek.

Pátek 19.7. - Okolo Třeboně, pasou se tam bradla

Náměstí v Třeboni

No vážně, u rybníka Dvořiště jsme na ta bradla narazili a Lenka s Vladimírem dokonce cvičili a pózovali pro fotografy. Den ale začal opravou defektu kola (smolaře Ivy, koho jiného). Dušanovi se totiž při pumpování kola zlomil ventilek. Při pokusu o použití náhradní duše zjišťujeme, že (stejně jako u Hynka) se její ventilek do ráfku nevejde. Naštěstí je zde kol dost a tak se duše našla.
Pak již nic nebrání tomu, abychom poznávali díla Jakuba Krčína. Mimo jiné objíždíme Rožmberk a po skorodálnici se ocitáme v lázeňské části města Třeboň. Na náměstí si Michal hraje na hlídače kol. Dle jeho líčení to vypadalo tak, že vždy někdo přišel, dozvěděl se, že půjdeme do cukrárny, řekl fajn, jen se ještě podívám na... a odešel. Přišel další a historka se opakovala. Po hodině jsme se konečně zkompletovali a přešli na nádvoří do kavárny. No,  my sice chtěli původně na výstavu pana Preclíka, ale 50 Kč za vstupenku nám bylo vzhledem k malosti expozice moc. Ochutnali jsem kávu vídeňskou, mraženou, ledovou, s noční čepičkou, Dušan si dal dokonce kávu španělskou (z džusu), móóóc mu chutnala. Navrch dáváme zmrzlinu a to už je Iva zase přeslazená, chtělo by to nějaký salám. Při Janině povzdechnutí nad radostmi života: točené pivo, točená zmrzlina, točený salám Hana málem smíchy padá z kola.
Ve vzorovém vláčku naskládání jeden za druhým jedeme "jak dráha" z Třeboně. Jako rychlík projíždíme i ČB a končíme večeří v již známých Čejkovicích.
Jako večerníček si pak vyprávíme historky, o jejichž charakteru zde vážně nemohu referovat.

Sobota 20.7. - Za památkou UNESCO

Kratochvíle Náves v Holašovicích

Na plakátech Hana zjistila, že ve vesnici Holašovice, kde je náves chráněnou památkou UNESCO, se konají Folklorní slavnosti. O to by návštěva mohla být zajímavější. To je tedy cíl dnešního putování. Když se blížíme ke vsi, houstne provoz a množství zaparkovaných vozů na kraji vesnice také vzbuzuje obavy. Oprávněně. Náves je plná stánkařů a ještě se musí platit vstup za to, abychom se mohli tlačit v davu. Tak to tedy ne. Někdy příště....
Zde se naše trasy dělí. Boleslavská skupina přes Lhenice navštěvuje zámeček Kratochvíle v Netolicích. Expozice není historická, ale je věnována animovanému filmu. Pražská část expedice se vrací okolo rybníku Dehtář, kde již Boleslavští byli minulou sobotu. Nyní je zde ale potopa a silnice zcela pod vodou. Odvážný Michal, který se snaží vodu profrčet, končí s nohama pod hladinou. Tudy cesta tedy nevede.
Setkáváme a zároveň se loučíme v 15:00.
Poslední koupel, úklid a "ahoj, bažanti".

Shrnutí: Rybníky, roviny, cukrárny, tedy radostná dovolená


Další odkazy (jiné než v textu nahoře)